Bombariadó és nyomdai hibák sem akadályozták meg a történelem érettségit

Rákóczi, a tatárjárás, a rendszerváltás volt a középszintű, a reneszánsz, a törökellenes harcok és a gyermekek jogai az emelt szintű érettségi feladatai között.

Egy iskolában bombariadó, további négy intézményben nyomdai hibás feladatlapok miatt volt kisebb fennakadás a szerdai történelem írásbeliknél, rendkívüli intézkedést azonban nem kellett hozni - közölte az Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke. Egy pécsi iskolában bombariadóval próbálták megzavarni a vizsgát, de az alapos iskolai előkészületek, előzetes átvizsgálások után a vizsgázó diákokat végül nem érintette az esemény - számolt be az esetről Bakonyi.

Négy - egy budapesti és a három vidéki - intézményben az egyik feladatlap esetében - az emelt szintű vizsga második részében - a jó példányok között nyomdai hibás, azaz rosszul tűzött feladatlapok is voltak. Gyorsan gondoskodtak a hiányzó feladatalapok cseréjéről. Az írásbeliző diákok emiatt minden helyszínen megfelelő időhosszabbítást kaptak a feladatlapok kitöltésére.

A történelemvizsgák végül mindenütt szabályosan lezajlottak.

Középszinten a Rákóczi-szabadságharc, a tatárjárás és a rendszerváltás, emelt szinten a reneszánsz, a törökellenes harcok és a gyermekek jogai szerepeltek a történelem írásbeli érettségi feladatainak témái között

A történelem középszintű írásbeli érettségi vizsga 180 perces volt, ezen belül a diákok tetszőleges sorrendben oldhatták meg a feladatokat. A feladatlap első felében 12 rövid, úgynevezett tesztjellegű feladat szerepelt, a második rész pedig rövidebb és hosszabb, úgynevezett esszéfeladatokból állt.

Az emelt szintű írásbeli érettségi vizsgára 240 percük volt a diákoknak. Az első rész megoldására 90 perc állt rendelkezésre. Ez alatt rövid (tesztjellegű) feladatokat kellett a vizsgázóknak megoldaniuk.
A második rész - tíz esszéfeladat - megoldására 150 perc állt rendelkezésre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.