Bóly meglépte, amit eddig senki más

Magyarországon egyedülálló módon külső támogatás nélkül épít naperőművet Bóly, ahol nem ez az első megújuló energiás fejlesztés. A beruházásról a bama.hu ír.

A tervek szerint már idén rácsatlakozik az országos hálózatra az 500 kW kapacitású bólyi telep. A beruházás előkészítésének utolsó fázisában van a baranyai város – tudta meg a bama.hu Bóly független polgármesterétől, Hárs Józseftől.

A bólyi naperőmű-beruházás szinte egyedülálló abban, hogy bár az ilyen jellegű fejlesztésekre lehetőség van uniós támogatásra pályázni, a kisváros önkormányzata mégis saját erőből valósítja meg a mintegy 210 millió forintos építkezést.

– Azért döntöttünk így, mert ilyen módon van lehetőségünk érvényesíteni a megtermelt villamos áram leadásánál a zöldenergia előállításáért járó többletjuttatást – mondta Hárs József. – Számításaink szerint hosszú távon így mindenképpen jobban jár a településünk a naperőmű működtetésével. A befektetésből befolyó pénzt pedig további fejlesztésekre fordíthatjuk.

Bóly előrelátó gazdálkodásáról már lapunkban is többször írtunk. A 4 ezer lelkes település hasznos fejlesztések egész sorát lépte meg az elmúlt negyedszázadban, s mindeközben az önkormányzat sosem adósodott el. Bóly mindig folyószámlahitel nélkül gazdálkodott, s amikor a kormány a hasonló nagyságú településeket milliárdos adósságtól szabadította meg, Bólynak százmilliós tartaléka volt. A város 800 dolgozót foglalkoztató ipari parkja a mohácsi kistérség legjelentősebb foglalkoztatója. A önkormányzat által több lépcsőben bővített ipari park - többek között - attól vonzó a cégek számára, hogy ott már kész csarnokok várják a vállalkozásokat. A befektetők azért is szívesen bérlik ezeket a csarnokokat, mert fűtésük olcsó. Ez attól van így, hogy az önkormányzat a város határában fúrt termálkút hőjével fűti az ipari park létesítményeit, és – persze – saját intézményeinek többségét is.

Amúgy az okos gazdálkodást a bólyiak azzal magyarázzák, hogy az itt élők frank és felvidéki magyar gyökerű családjaiban hagyománya van az előrelátásnak. A városban egyébként a devizahitel közel sem volt annyira divatos, mint másutt. Egy korábbi, Bólyról írt cikkünkben szóltunk arról is, hogy a helyi takarékszövetkezetben a bólyiaknak háromszor annyi a betétje, mint a hitele, miközben Magyarországon inkább az a jellemző, hogy a banki ügyfelek hitelállománya meghaladja a megtakarításokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.