Boldoggá avatják Sándor István vértanút

A Szent István-bazilika előtti téren október 19-én, szombaton avatják boldoggá a Rákosi-korszakban kivégzett Sándor Istvánt, aki „laikus testvérként” a Don Bosco szalézi rend tagja volt. Az eseményen Ferenc pápát Angelo Amato bíboros képviseli, a szertartást Erdő Péter bíboros vezeti.

Sándor István 1914-ben született Szolnokon. 1936-ban lépett be a rákospalota-újpesti Clarisseumba: ez a szalézi ház adott otthont a tartományfőnökségnek, a Don Bosco Nyomdának, a Szalézi Művek kiadóhivatalának és egy iparos növendékek számára létrehozott kollégiumnak. Nyomdászként kezdett dolgozni, majd tanfolyamokat, táborokat, lelkigyakorlatokat szervezett szegény munkásgyerekeknek. Első fogadalmát 1940-ben tette le a szalézi rendben.

A háború után sem hagyott fel azzal, hogy fiatalokkal foglalkozzon. 1952-ben letartóztatták. Azzal vádolták, hogy a vezetésével működő illegális csoport tagjaival – közöttük olyan volt tanítványaival, akiket az ÁVH-hoz soroztak be – államellenes tevékenységet folytatott és hazaárulást követett el. Sándor István végül a kínzások hatására bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott hamis vádakban.

Kegyelmi kérvényét elutasították, két társával együtt felakasztották. Az ítéletet 1953-ban hajtották végre. Édesapja csak 1959-ben kapott hivatalos értesítést arról, hogy fiát kivégezték.

Az egyházmegyei eljárás után Ferenc pápa idén márciusban hirdette ki Sándor István vértanúságát, és engedélyezte boldoggá avatását. Dér András fikciós dokumentumfilmet forgatott az életéről, az esemény alkalmából emlékérem és könyv is megjelenik. Újpesten játszóteret neveznek el róla.

A szertartásra, amelyről a Magyar Televízió és a Duna TV is élő közvetítésben tudósít, több ezer résztvevőt várnak. Kazincbarcikáról és Szolnokról különvonat indul, külföldről háromszáz szalézi szerzetes érkezik. Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök tájékoztatása szerint az eseményen jelen lesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök, de – programjától függően – Orbán Viktor miniszterelnök részvételére is számítani lehet.

Másnap, október 20-án Beer Miklós püspök hálaadó misét mutat be a szolnoki belvárosi nagytemplomban, ahol Don Pascal Chávez Villanueva szalézi rendfőnök mond szentbeszédet. A templomi rendezvény után névadó ünnepséget tartanak: Sándor István körútnak fogják hívni azt az útszakaszt, amely eddig Ságvári Endre nevét viselte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.