Boldogabbak a Győrben élő emberek, mint a magyar átlag

A várható élettartam, az elégedettség és az ökológiai lábnyom alapján kiszámították az emberi jólét és a fejlődés új mutatószámát Győrben, a város úgynevezett Boldog Bolygó Indexét (Happy Planet Index)

Környezetterhelésük és boldogságuk arányát figyelembe véve  a győriek jobban élnek az átlag magyar állampolgároknál - ezt állapította meg a Széchenyi egyetem  Kautz Gyula közgazdász szakkollégiumának és az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesületnek a közös kutatása.

Kiszámították a 130 ezres település Boldog Bolygó Indexét, mely 44,1 lett. Nemzetközi szinten csak országok mutatószámát  határozzák meg, így csupán nemzetek értékeihez viszonyítható a győri eredmény. Ebben az összehasonlításban a kisalföldi megyeszékhely egytized százalékkal jobbat produkált Olaszországnál, megközelítette Franciaországot és az Egyesült Királyságot.

Ha Győrt országként sorolnák be, akkor a 69. helyen állna. Magyarország a 90. helyet foglalja el a listán.

Bodor Brigitta kutatásvezető utalt rá, hogy az Boldog Bolygó Index szakít az általánosan használt gazdasági mutatóval, a GDP-vel. A várható élettartamból és az egyén elégedettségéből kalkulált boldog évek számát osztják el az ökológiai lábnyom értékével. (Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy az adott technológiai fejlettség közepette a társadalomnak mekkora földre, mennyi vízre van szüksége az önfenntartáshoz.)

Győr ökológiai lábnyoma 4,33 globális hektár. Ha mindenki a győriekhez hasonló életszínvonalon élne, akkor két és fél nagyságú Földre volna szükség az egész emberiség eltartásához.

A Központi Statisztikai Hivatal alapján Győr lakosai összességében és átlagosan 75,14 évig élnek, a nők várhatón 78,86, a férfiak 70,86 esztendőt.

Az index másik elemét, az egytől tízig terjedő skálán mért egyéni elégedettséget online kérdőíves módszerrel illetve az idősek esetén személyes beszélgetések során határozták meg.

Saját bevallásuk alapján a győri nők boldogabbnak tartják magukat a férfiaknál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.