Bölcsibumm Angyalföldön

Hétfőn helyezik el az alapkövét annak a 75 férőhelyes óvodának és negyven fős bölcsődének, amelyet a XIII. kerületben a Váci út 88-90. szám alatt építtet fel az önkormányzat 715 millió forintból.

Az óvoda-bölcsőde komplexum lakókörnyezetben, a régi óvoda helyén, 3600 négyzetméteren, parkosított övezetben épül. A Váci út 88-90. szám alatti önkormányzati tulajdonú telken egykor működő óvodát célszerűbb volt lebontani és helyette egy újat építeni. A két létesítmény és a hozzá tartozó zöldterületek minden szempontból teljesen különálló egységet képeznek. Az épület háromszintes lesz. A földszinten egy 40 férőhelyes bölcsőde, az emeleten pedig egy 75 férőhelyes óvoda létesül, a pinceszinten gépkocsi-beállók és az intézmény kiszolgáló helyiségei helyezkednek el.

Az épület tervezésére meghívásos pályázaton az Archi-Kon Kft. kapott megbízást, tervezője pedig az a Nagy Csaba, akinek két kerületi munkáját (Pannónia Általános Iskola, Révész utcai rendelők) az elmúlt évben Építészeti Nívódíjjal ismerték el.

A közbeszerzési pályázaton 11-en adtak be ajánlatot a munka generál kivitelezésére. A nyertese az összességében legjobb Gropius Zrt. lett, bruttó 715 millió forintos ajánlatával. A munkálatokra igen rövid idő áll a rendelkezésére, hiszen idén augusztus 10-éig be kell fejeznie, a vállalt jótállási idő pedig 36 hónap.

A földszinti 726 négyzetméteres bölcsődéhez egy kétszáz négyzetméteres terasz és egy négyszáz négyzetméteres játszóudvar kapcsolódik, emellett négy csoport-, egy fejlesztő- és egy tornaszoba lesz. Az emeleten épülő óvoda összesen 531 négyzetméteréhez egy 750 négyzetméteres játszóudvar csatlakozik, ahol három csoport-, egy fejlesztő-, egy orvosi, és egy tornaszoba lesz, valamint egy logopédia, s egy szülői fogadó is található. Az épület és a vizesblokkok is akadálymentesek lesznek, a bölcsődének és az óvodának külön mozgássérültek szállítására is alkalmas, a pinceszintre is közlekedő lift készül.

A XIII. kerület eddig is megfelelő gyermekférőhellyel rendelkezett, és növekvő gyermeklétszámhoz igazodó igényeket is ki tudja elégíteni. A Váci út 88-90. alatt megkezdett építkezésen kívül az Esküvő köz 1-3. szám alatti új telephelyen rövidesen megnyílhat a 21 fős családi napközi. A Petneházy utca 83. szám alatt a korábbi négycsoportos óvoda területén családi napközi kialakításával 56 bölcsődés korú gyermek elhelyezése várható még idén. A Hajdú utca 21. szám alatt megüresedő épületben pedig egy további száz férőhelyes bölcsőde készül.

Az Üteg utca 30. szám alatti épületegyüttesben egykor az Országbíró lakótelep járulékos beruházásaként létesült nyolccsoportos, kétszáz férőhelyes óvoda. Majd az épületben egy főiskola működött, a két ütemben állítják vissza az eredeti funkciót, további új óvodai férőhelyeket kialakításával.

A fejlesztések, átalakítások következtében egyébként a következő időszakban összesen 205 új bölcsődei férőhely létesül a kerületben. A leendő több mint ezer hely azt jelenti, hogy a bölcsődés korú gyermekek 31 százalékának tudnak ellátást biztosítani, amely 2002 óta továbbra is ingyenesen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.