Bokros Lajos vizitdíjat szedne

A szerkezeti reformok fontosságát, a tandíj és a vizitdíj szükségességét hangsúlyozta Bokros Lajos, az MDF színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő a Gyurcsány Ference vezette Demokratikus Koalíció (DK) gazdaságpolitikai konferenciáján vasárnap Budapesten.

A Horn-kormány pénzügyminisztere kiemelte: az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjrendszerben meg kell találni az öngondoskodás és az állami "kényszerszolidaritás" egyensúlyát.

Bokros Lajos
BokrosL ajos

Véleménye szerint a tandíj bevezetése szükséges, de önmagában nem elég, a felesleges felsőoktatási intézmények megszüntetésével és a keretszámoknak a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazításával kell társulnia.

Bokros Lajos szükségesnek tartja a vizitdíj bevezetését és a kötelező magán egészségbiztosító pénztárak működését. Ugyanakkor a hatékonyság növelése érdekében megszüntetné az egyetemi és főiskolai oktatók, valamint a gyógyító személyzet közalkalmazotti jogállását.

Békesi László, a Horn-kormány első pénzügyminisztere azt mondta: a jelenlegi jogi és intézményrendszerre nem lehet reális, a növekedésre lehetőséget adó gazdaságpolitikát alapozni, így a kormányváltás után a munkát egy-két évig tartó "romeltakarítással", az alaptörvény és a gazdaságot bénító sarkalatos törvények eltörlésével vagy megváltoztatásával kell kezdeni.

Fontosnak nevezte az állami újraelosztás mértékének csökkentését a jelenlegi 50 százalékról, mondván, hogy ez a növekedés egyik feltétele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.