'Orbán Viktor egyetlen komoly kihívója Bokros Lajos '

Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségével az MDF Orbán Viktor legerősebb és egyetlen komoly kihívóját állította ki a 2010-es választásokra - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek adott interjújában.

Mint mondta, az idei európai parlamenti választás bizonyította be, hogy van helye, létjogosultsága a felelős konzervatív politikának, amit az MDF képvisel. Dávid Ibolya közölte: ha Bokros Lajos hazatér az Európai Parlamentből, akkor nagy valószínűséggel Habsburg György utazik majd ki Brüsszelbe, hogy képviselje az MDF-et és annak politikáját.

Kiemelte, az MDF a 2010-es választásokra készülve meghirdette a nyitás politikáját, amelynek jegyében csatlakozott hozzájuk egyebek közt Katona Tamás, Roszík Gábor, Debreczeni József, Király Zoltán, valamint Somogyi Zoltán és Szécsi Gábor is.

A pártelnök szólt arról, hogy Bokros Lajos mellett Somogyi Zoltán is új jelöltje a pártnak, és - mint fogalmazott - egyre több fiatal is csatlakozik az MDF-hez és ifjúsági szervezetéhez, az Ifjúsági Konzervatív Unióhoz (IQ), hogy segítse a választási kampányt.

Azzal, hogy a Fidesz és az MSZP is kihirdette már az országos választási listáját, előbbre hozták a választási kampányt is - jelentette ki Dávid Ibolya.

A parlamentben ezzel szemben sokáig arról ment a vita, hogyan lehetne harminc napra csökkenteni a kampányidőszakot, ehhez képest szeptember óta "élő kampány" van az MSZP-ben és a Fideszben - tette hozzá.

Az MDF január közepén hirdeti ki országos listáját, egyébként, mint kiemelte, az egyéni körzetek több mint kétharmadában már megvannak a jelöltjeik.

Dávid Ibolya kijelentette: nincs olyan politikai párt ma a parlamentben, amellyel az érték-, és programalapon politizáló MDF előre tudna szövetséget kötni a választásokra. Az MDF-et nem vezérlik hatalomtechnikai megoldások - tette hozzá.

Az MDF 2002 óta - amikor még közösen indult a választásokon a Fidesszel - vallja azt, hogy csak a választók adhatnak legitimációt egy pártnak - hangsúlyozta.

Az MDF elnöke szerint ma az a legfontosabb kérdés, hogy a tavaszi választások után hárompárti vagy négypárti lesz-e a parlament.

Ha hárompárti a parlament, akkor körülbelül 45 egyéni képviselői helyet kell ahhoz nyerni, hogy ne egy párt kapja meg a kétharmados többséget, ha négypárti lesz az Országgyűlés, akkor pedig 21-22 helyet kell megnyerni az egyéni választókerületben ahhoz, hogy valódi többpártrendszer legyen - tette hozzá.

Mint mondta, aki reformot, őszinte válaszokat és szakszerű programot akar látni, az számíthat az MDF-re. Az MDF megalakulásától kezdve egy olyan demokratikus párt volt, amelyik a koalícióra, az érvelésre épített, és 2010-ben is azoknak a választóknak kínál alternatívát, akik minőségi politikát várnak el - jelentette ki Dávid Ibolya.

"A 2009 év a szélsőségek előretörésének éve volt"

Az MDF elnöke kifejtette: a szélsőségek előretörése a tehetetlen szocialista kormányzásnak és annak a fideszes politikának a következménye volt, amely megteremtette annak lehetőségét, hogy a "paktumokra épülő, populista politika" polgárjogot nyert Magyarországon.

Dávid Ibolya kiemelte: 2009 teljesen átrendezte az ország politikai térképét. Az SZDSZ lényegében megszűnt, az MSZP keresi önmagát és politikáját, a szélsőjobboldal pedig az ország számára veszélyes tényezőként került fel a térképre - tette hozzá. Az MDF volt az egyetlen párt, amely ki merte azt mondani, hogy falat kell húzni a szélsőségek elé - jelentette ki.

Dávid Ibolya szerint 2009 a válság kiteljesedésének éve is volt. Ahogy fogalmazott, nemcsak a gazdaságban, hanem az emberek életében és a politikában is. Hangsúlyozta: tovább virágoznak a két nagy párt "paktumpolitikája" által megalapozott korrupciós ügyek.

Itt említette meg az "MSZP-SZDSZ-Fidesz-trojka által véghezvitt" pécsi vízműbotrányt, a Margit híd felújításának körülményeit, az évek óta dagadó parkolási botrányt, valamint a frekvenciapályázat eredményét. Mint mondta, az MSZP és a Fidesz minden szakmai szempontot félresöprő frekvenciapaktumára már egy ország kapta fel a fejét, és az amerikai kongresszusig ért a botrány.

Az MDF elnöke az MTI-nek beszélt arról is, hogy a mesterségesen hiszterizált légkörben jelent meg Morvai Krisztina, a "nagy jogvédő", akinek a hátterét a Fidesz építette fel 2006-ban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.