Bokros győzött, Csapody kiszáll - borulhat a budapesti MDF-lista

Dávid Ibolya vezeti az MDF országos listáját, Retkes Attila SZDSZ-elnök és Somogyi Zoltán kampányfőnök is befutó helyet kap. Az MDF-választmány tehát elfogadta Bokros Lajos listáját, aki a budapesti listavezető lesz. Feltéve persze, hogy egyáltalán tud listát állítani az MDF Budapesten: Csapody Miklós ugyanis bejelentette, hogy kiszáll.

Némi csúszással kezdődött az MDF-választmány ülése, amelyen a Magyar Demokrata Fórum országos és budapesti választási listájáról döntenek. A névsorra a Dávid Ibolya vezette pártelnökség tehet javaslatot; az MDF vezérkara maratoni ülésen vitázott tegnap késő este is, sőt ma délelőtt is folyt a belső alkudozás a nevekről és a rajtszámokról. A kiszivárgott hírek szerint "óriási a feszültség", és "minimum két front" volt. A feszültség forrása a "külsősök" helyezése a Fórum választási listáin. A tét: kik lehetnek parlamenti képviselők, ha az MDF bekerül a parlamentbe. (Összehasonlításul: 2006-ban az MDF országos listájának első kilenc helyezettje, illetve a budapesti és a pest megyei listavezető szerzett mandátumot.)

A Dávid Ibolya által elképzelt listát Bokros Lajos vezeti, a pártelnök lenne a második, utánuk Makay Zsolt, Herényi Károly, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Retkes Attila SZDSZ-elnök következne. Emellett Dávid Ibolya a kabinetfőnökét, Kajdi Józsefet is befutó helyen szerepeltetné. Pusztai Erzsébet és Karsai Péter is az első tíz között kapna helyet, Juhász Zoltán, Csapody Miklós és Kerék-Bárczy Szabolcs viszont már nem számíthatna parlamenti mandátumra (legalábbis 5 százalékos választási eredmény esetén).

 

A Makay-listán nem jutna hely külsősöknek

Ezzel szemben Makay Zsolt választmányi elnök országos listáján forrásunk szerint "kicsit hátrébb" szerepelne Retkes Attila. A debreceni politikus - akinek állítólag többsége van az MDF száz fős választmányában - nem adna az első tízben helyet a "külősöknek": sem Debreczeni Józsefnek, sem Somogyi Zoltánnak (álítólag az hangzott el, hogy a kampányfőnök legfeljebb a 18. helyre aspirálhat). A Makay-féle verzió, amelyet az MDF-alelnökök (Viniczai Tibor, Eötvös Mihály, Juhász Zoltán és Joó Szabolcs) is támogatnak, a régi MDF-eseket jutalmazná - ezen az alelnökök lennének az első tízben, illetve Csapody Miklós, a párt nagy "öregje" is a 8. vagy a 9. lenne. Bokros Lajos a budapesti listát (is) vezetné, és Debreczeni József is ezen lehetne a második - mondta egyik forrásunk.

Hol a határ Bokrosnál?

Munkatársunkat MDF-es politikusok arról tájékoztatták, hogy az elnökségi ülésen elérkezett az a pillanat, amikor Bokros Lajos is feltételeket támasztott további szerepléséhez - azaz a Fórum miniszterelnök-jelöltje jelezte, olyan listát tud elképzelni, amelyiken Retkes Attila a 7. (ahogyan arról meg is állapodtak az SZDSZ-szel), Somogyi Zoltán kampányfőnök pedig legalább a 9. lesz. Bokros Lajos egyébként már korábban meghatározott egy nem hivatalos négypontos "feltétel-rendszert" a képviselőséghez; ezek között szerepelt az "erős szakpolitikai háttér" is.

Végül információink szerint Bokros Lajos listája került az MDF országos választmánya elé; ez csak néhány ponton tér el a Dávid Ibolya pártelnök által kívánatosnak tartottól. Azaz a fórumos választmányi küldöttek, most a következkező listáról vitáznak:

1. Dávid Ibolya pártelnök

2. Herényi Károly elnök-helyettes

3. Kajdi József az MDF szakmai kabinetvezetője

4. Makay Zsolt választmányi elnök

5. Pusztai Erzsébet pártigazgató

6. Karsai Péter, az MDF Bács-Kikun megyei elnöke

7. Retkes Attila SZDSZ-elnök

8. Nagy Tamás

9. Somogyi Zoltán kampányfőnök

10. Juhász Zoltán MDF alelnök.

Az MDF budapesti listáját Bokros Lajos vezetné, a második Debreczeni József lenne. Kérdés, mit szólnak ehhez a szabad demokraták, akik az MDF-fel kötött megállapodás szerint meghatározhatták volna a fővárosi listavezető személyét.

A Pest megyei listavezető Horváth István lehet, aki Makay Zsolt híve. Ezeket a listákat az MDF-választmány öt óra körül elfogadta.

Szavazati arányok:

Országos lista: 41 igen, 12 nem, 11 tartózkodás.

Budapesti lista: 52 igen, 3 nem, 3 tartózkodás.

Csapody kiszáll - borul a budapesti lista?

Csapody Miklós, aki nem került fel egyik listára sem, a választmányi ülésen bejelnetette, hogy "kiszáll". Ez viszont azt is jelentheti, hogy az MDF nem tud budapesti listát állítani, hiszen a tíz jelölt közül Király Zoltánt és Slosár Gábort nem vette nyilvántartásba a választási bizottság (Dávid Ibolya az elutasító döntés mögött a Fidesz és az Jobbik összjátékát sejti). Így pont nyolcan maradtak "tisztán" MDF-es jelöltek - ennyi jelölt kell minimálisan a budapesti listához. Ha Csapody Miklós hivatalosan is bejelenti, hogy visszalép a képviselő-jelöltségtől, az MDF-nek nagy valószínűséggel nem lesz listája Budapesten, azaz nem lehet a Fórumra szavazni a fővárosban. Akkor pedig a Parlamentbe kerülésének az esélye is a minimálisrta csökken.

MDF-választmány, zárt ülés
MDF-választmány, zárt ülés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.