Bokros cáfolja, hogy bármit is aláírt volna

Bokros Lajos cáfolja, hogy ő bármilyen nyilatkozatot is aláírt volna, amelyben vállalta, hogy visszalép európai parlamenti mandátumától, ha ezt az MDF kéri.

Az ügy előzménye, hogy Makay Zsolt MDF-elnök február 19-én bejelentette: a párt országos választmányának több mint nyolcvan százaléka szerint Bokros Lajos méltatlan az európai parlamenti munkára, ezért arra kérték, március elsejével adja vissza a mandátumát, ellenkező esetben „feliratkozik a mandátumtolvajok hosszú listájára." Bokros Lajos erre azt válaszolta, hogy nem lép vissza az európai parlamenti képviselőségtől. A Makay Zsoltnak írt levelében úgy fogalmazott: „a két esztendővel ezelőtt bizalmukkal az MDF-et és engem megtisztelő választók elárulása lenne, ha feladnám azt a törekvésemet, hogy a magam eszközeivel valódi szabadelvű-konzervatív alternatívát képviseljek és jelenítsek meg mind az Európai Parlamentben, mind pedig a hazai közvélemény előtt." Bokros leszögezte: a 2009-es európai parlamenti választásokon több mint százötvenezer szavazópolgár arra a Magyar Demokrata Fórumra adta a voksát, amelynek listáját ő vezette, szerinte a választók legalább annyira az általa megtestesített programra és politikára szavaztak, mint általában magára az MDF-re.

Erre válaszul Viniczai Tibor, az MDF alelnöke vasárnap újságíróknak bemutatott egy olyan nyilatkozatot, amelyet Bokros Lajos aláírt, és Viniczai szerint ezzel vállalta a párt alapszabályában foglaltakat, miszerint ha őt az MDF visszalépésre kéri az EP-képviselőségétől, azt megteszi. A politikus közölte: jogászokkal még folynak az egyeztetések, azonban szavai szerint az erkölcsi kérdés Bokros Lajos számára, hogy a magyar közéletben továbbra is egy hiteles politikus képét akarja mutatni magáról vagy sem.

Bokros Lajos titkársága Viniczai Tibor állításaira úgy reagált, az európai parlamenti választások előtt, pontosan két évvel ezelőtt aláírt nyilatkozatukban az MDF képviselő-jelöltjei azt vállalták, hogy a későbbiekben aláírnak egy újabb nyilatkozatot, amelyben alávetik magukat a visszalépésre vonatkozó esetleges felkérésnek. Ez utóbbi dokumentum azonban nem született meg, mert az MDF vezetői és az általuk megkérdezett jogászok megállapították, hogy egy ilyen nyilatkozat ellentétes lenne egyrészt a képviselők jogállásáról szóló törvénnyel, ami a szabad mandátum elvét rögzíti, másrészt az alkotmánnyal is. Nyilván ugyanezen ok vezérelte az MDF jelenlegi vezetését is, amikor a párt alapszabályából azóta törölte ezt a rendelkezést. Az MDF jelenlegi vezetése, így elnöke és alelnöke - mely Bokros Lajost felkérte a párt EP-lista vezetésére, majd egy évvel később a miniszterelnök-jelölti tisztségre, és őt mindkét esetben lelkesen támogatta - a tavalyi országgyűlési választások óta politikai tevékenységet nem végez, pusztán sárdobálással foglalkozik. Ebben Bokros Lajos nem kíván részt venni, ám a jövőben is kész az Európai Unió és a Magyarország előtt álló kihívások tárgyilagos elemzésére és az építő jellegű szakmai és politikai vitára - áll Bokros közleményében.

A lapunk által megkérdezett választási szakértők azt mondták, a választójogi törvények szerint a parlamenti, európai parlamenti, önkormányzati képviselőknek, a polgármestereknek szabad mandátumuk van, tehát megválasztásuk után nem kötelesek „szót fogadni" pártjuknak, tehát nem kell pártjuk utasítása alapján szavazni, kérésre, felszólításra sem kötelesek mandátumukat visszaadni.

Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselője
Budapest, 2009. május 21. Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti listavezetője áll a párt budapesti székházának kertjében. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.