Bokros: fizessenek a nyugdíjasok is

Bokros a nyugdíjasokkal is fizettetne tb-t; az ígéretek szerint átláthatóbbá teszik a közbeszerzéseket; vita az egészségbiztosítási felügyelet létjogosultságáról; a tanárok túlterheltségét kérik számon Hillertől - lapszemle.

Bokros: fizessenek tb-t a nyugdíjasok is

Kiterjesztené a tb-fizetési kötelezettséget a nyugdíjasokra is a volt pénzügyér, aki legfeljebb a kisnyugdíjasokat kompenzálná - írja a hirado.hu. Bokros Lajos pénteken megjelenő tanulmányában foglalta össze reformjavaslatait, a legfontosabb területek között az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjrendszert, a közigazgatást és a közteherviselést említette.  Az egészségügyben például azt javasolja, hogy minden 18 éven felüli fizessen egészségbiztosítási járulékot, még a nyugdíjasok is. A kisnyugdíjasoknál Bokros elképzelhetőnek tart egy kompenzációt, de nem teljeset. Arról is beszélt, hogy meg kellene szüntetni a minimálbér adómentességét, de értelmetlennek találja a 13. havi nyugdíjat és fizetést is.

Átláthatóbbak lesznek a közbeszerzések?

Egyszerűbbé, átláthatóbbá, gyorsabbá és olcsóbbá válnak a közbeszerzések, valamint jelentősen javul a hazai kis- és közepes vállalkozások hozzáférése a közbeszerzési szerződésekhez – írja a Jogi Fórum, Gadó Gábor civilisztikai és igazságügyi szakállamtitkárra hivatkozva. A módosításnak köszönhetően a jövőben csak két eljárási szabályrendszer fog érvényesülni: megszűnnek a középső értékhatáros nemzeti eljárásrend szabályai. A középső értéksávos eljárás, az új egyszerű eljárás nevéhez híven egyszerűen, rugalmasan teszi lehetővé a közbeszerzési eljárások lefolytatását. Így például a kiíró döntésétől függően lehet tárgyalni, a pályázó által benyújtandó különféle igazolások száma jelentősen lecsökken. Mivel az új egyszerű eljárás minden esetben hirdetmény közzétételével indul, a nyilvánosság követelménye is megfelelően érvényesül. Mindezeknek köszönhetően összességében egyszerűbb lesz a kiírók és a pályázók eligazodása is a közbeszerzési szabályok között. A törvény kötelezővé teszi, hogy az ajánlatkérő a közbeszerzés szinte minden jelentős mozzanatát az interneten, vagyis mindenki által hozzáférhető módon közzétegye. A Transparency International javaslatára került be a törvénybe az átláthatósági megállapodás, amelynek lényege, hogy ha a közbeszerzés résztvevői úgy döntenek, az eljárást figyelemmel kísérheti egy független szekértő, aki jogsértés esetén jelez a feleknek és nyilvános jelentést is közzétesz.

Vita folyik az egészségbiztosítási felügyeletről

Tízezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez a két évvel ezelőtti megalakulás óta, 100 ügyet zártak le, ezek egyharmadában jogos volt a betegek panasza - ismerteti a pénteki Világgazdaság. Ötszáz esetben szabtak ki bírságot, összege tízezertől több millió forintig terjedt. Ez is igazolja, hogy szükség van erre a kormányhivatalra - közölte a gazdasági napilappal Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke. A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) felméréséből ugyanakkor kiderült: a kórházak fele szerint módosítani kellene a felügyelet hatáskörét, mivel számos párhuzamos feladatot lát el több egészségügyi szervezettel. Varga Ferenc, az MKSZ elnöke úgy fogalmazott: szükség van a felügyeletre, de tisztítani kellene a profilját, csak a súlyosabb ügyekkel kellene foglalkoznia, az apróbb panaszokat a betegjogi közalapítványra hagyhatná. Jelenleg ugyanis többféle szervezet ugyanazért a panaszért ellenőrzi a kórházakat, és ez sok időt von el a gyógyítástól.

Mennyit dolgoznak a pedagógusok?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt szeretné, ha Hiller István oktatási miniszter nyilvánosságra hozná azt a jelentést, amely arról szól, mennyit dolgoznak a pedagógusok - írja a pénteki Magyar Nemzet. A PDSZ évek óta követeli, hogy vizsgálják ki, mennyit dolgoznak a tanárok, az érdekvédők szerint ugyanis sokkal többet, mint amennyit a tárca állít. Kerpen Gábor, a szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kijelentette: Hiller István két éve felemelte a tanárok kötelező óraszámát, mivel szerinte a pedagógusok nem dolgoztak eleget. Azóta is újabb és újabb feladatokat szorítanak bele a peagógusok munkakörébe, így például egyre több adminisztrációs munkát, vagy a terjedő iskolai erőszak kezelésére irányuló pluszmunkát. Amennyiben a felmérés bebizonyítja, hogy a tanárok többet dolgoznak a szerződésbe foglalt munkaidejüknél, akkor a PDSZ követelni fogja, hogy fizessék ki a túlórákat, vagy szüntessék meg a tanárok túlterheltségét. A tárca közoktatási államtitkára a napilapnak elismerte, hogy a Tárki Tudok Tudásmenedzsment már elkészítette és el is juttatta a minisztériumba a kilencmillió forintba kerülő felmérés eredményeit összegző gyorsjelentést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.