Bokros: az adócsökkentés csak az államadósságot növelné

Felemelkedést csak a foglalkoztatás növelésétől várhat az ország. Ezt a célt pedig közmunkával nem, kizárólag a vállalkozások megerősítésével lehet elérni - jelentette ki szerdán Szolnokon tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje.

Bokros Lajos hangsúlyozta, a felemelkedéshez nem ígéretekre, hanem az élet minden területén reformokra van szükség. "A jó néhány párt kampányszlogenjei között szereplő adócsökkentés ugyanis jelenleg csak a költségvetési hiányt és az államadósságot gyarapítaná" - vélekedett.

Márpedig tarthatatlan állapot, hogy ez utóbbi törlesztésére ma már többet fordít a magyar állam, mint a családok és a gyermekvállalás támogatására - fogalmazott a politikus, aki kitért arra is: elengedhetetlen, hogy Magyarország alkalmazkodjon végre a munkaerőpiac rugalmatlanságához.

"Tudomásul kell vennünk, hogy a globális válság örökre leértékelte a segédmunkát" - magyarázta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne volna hatalmas igény jó szakemberekre - tette hozzá, majd újságírói kérdésre válaszolva kitért arra is: a jelenleginél sokkal kevesebb felsőoktatási intézmény is elég volna hazánkban.

"Teljesen felesleges 77 önálló főiskolát és egyetemet működtetnünk. Ez háromszoros pazarlás, hiszen a diák ideje, a tanár munkaereje és az adófizetők pénze is veszendőbe megy" - mondta. Bokros Lajos szerint az iskoláknak a gazdaság szereplőihez hasonlóan versenyhelyzetben kellene működniük.

Mint ahogyan a teljes állami és önkormányzati intézményhálózatra igaz, hogy nem csupán önmaguk fenntartására kellene törekedniük, hanem versenyképes szolgáltatást nyújtaniuk saját területükön. Mindehhez azonban - az egészségügyi, nyugdíj-, közigazgatási és adórendszer évtizedek óta húzódó átalakításához hasonlóan - a mennyiségi mellett szemléletbeli, szerkezeti és minőségi változások, azaz reformok kellenek - közölte az MDF kormányfőjelöltje.

Bokros Lajos szerint ugyanis csak ez az út vezet el oda, hogy az embereknek ne segélyre, az intézményeknek ne plusztámogatásra, a cégeknek pedig ne állami megrendelésre legyen szükségük a boldoguláshoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.