Bokros-Habsburg-lista: pengeélen

Szombaton véglegesíti választási listáját az MDF. Az Európai Parlamentbe Bokros Lajost és Habsburg Györgyöt küldenék, feltéve, hogy a megyei választmányok is rábólintanak a vitatott EP-listára.

"Meglesz az EP-lista" - nyilatkozta lapunknak Makay Zsolt, az MDF választmányi elnöke. A "sorsdöntő" választmányi ülés előtt viszont csak Baranya, Hajdú-Bihar, Fejér, Szabolcs és Tolna megye tudatta egyértelműen: megszavazzák a Bokros Lajos, Habsburg György nevével fémjelzett EP-listát, melyen Dávid ibolya az ötödik helyen szerepel. Békés, Szolnok, Csongrád viszont biztosan nem.

A párt vezető politikusainak "valószínűségszámítása" szerint 52:48 az arány Bokros Lajos és a lista javára. MDF-es forrásaink szerint a nem nyilatkozó megyék közül Nógrád és Vas megye várhatóan elutasító lesz, és Győr megye küldötteinek 90 százaléka is nemmel voksol. Szabó Miklós elnök legalábbis így nyilatkozott egy héttel ezelőtt. Pest megye a hírek szerint megosztott, ahogyan Zala és Borsod is. Heves, Komárom és Veszprém szinte biztosan Dávid Ibolya és a lista mellé áll. Budapest 16 küldöttének többsége viszont valószínűleg elutasító lesz.

"A törésvonalak kisértetiesen emlékeztetetnek az Almássy-ügy időszakára" - fogalmazott egy MDF-es politikus. Egy másik demokrata fórumos munkatársunknak azt mondta: nem szavazta volna meg a "neoliberális Bokros Lajos" által vezetett listát, úgy érezte ugyanis, hogy ezzel elárulja az MDF eszmeiségét. Viszont amikor arra gondolt, hogy "mi jöhet az elutasítás után, anarchia, belharcok", úgy döntött: mégis igennel voksol.

Az Index arról adott hírt, hogy az Ifjúsági Demokrata Fórum szerint (mely "almássysta" szervezet, s az MDF-vezetés már nem tekinti a párt hivatalos ifjúsági szervezetének - A szerk.) Bokros Lajos a katonaideje alatt Kalocsán KISZ titkár volt, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen kari KISZ titkár funkciót töltött be, ami mindenképp komoly vezető tisztségként értékelendő. Ennek alapján Dávid Ibolya és társai súlyos alapszabálysértést követnek el, amikor Bokros Lajost jelölik - állítják az IDF-esek.

 

Dávid Ibolya érkezik Bokros Lajossal
Dávid Ibolya érkezik Bokros Lajossal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.