Bojkottról döntött a Mazsihisz

A Mazsihisz távol tartja magát a kormány „Holokauszt 2014” emlékprogramjától – zárt ülésen így döntött a szervezet rendkívüli közgyűlése. A Mazsihisz akkor tud részt venni a programokban, ha a kormány változat "a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán".

A Mazsihisz 1/2014.02.09 számú közgyűlési határozata 76 igen, 2 nem és 3 tartózkodás ellenében megállapítja, a Magyar Holokauszt Emlékév kapcsán kialakult vitában a kormány oldaláról nem történt érdemi előrelépés, az elmúlt években negatív irányba fordult emlékezetpolitikai gyakorlat nem változott – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

A megismert tervek nem veszik figyelembe a holokauszt borzalmaitól szenvedettek érveit és érzékenységét.

A közgyűlés kéri a miniszterelnökét, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, mert annak szimbolikája jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti felelősség elhárításához, a szobor körül kialakult konfliktus pedig károkat okoz hazánk nemzetközi megítélésének.

A közgyűlés kéri Magyarország miniszterelnökét, állítsa le a józsefvárosi projektet (Sorsok Háza), mert történelemfelfogása a mai napig ismeretlen a Mazsihisz szakemberei számára, a projekt vezetője pedig érdemben nem működik együtt a Mazsihisszel.

Közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt a Mazsihisz alkalmatlannak tartja a „Veritas” élére kinevezett Szakály Sándort az Intézet vezetésére, ezért kéri felmentését.

A Mazsihisz akkor tud részt venni a „Holokauszt 2014” kormányprogram folyamatában és abban az esetben fogja felhasználni a Civil Pályázati alaptól elnyert támogatásokat, ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozatunk figyelembevételével változtat. Szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy a zsidó hitközségek, mint minden évben 2014-ben is megtartják saját mártír megemlékezéseiket, amelyekre a Mazsihisz várja zsidó és nem zsidó barátait.

A Mazsihisz politikai pártoktól független, határozatát országunk, Magyarország jövője melletti elkötelezettséggel fogalmazta meg – zárul a közlemény. A Mazsihisz vezetői kora délután sajtótájékoztatót tartanak.

A MEASZ csatlakozik a bojkotthoz, és nem kér a kormány pénzéből

A zsidó szögvetség bojkottjához csatlakozik a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) is, s egyúttal visszautasítja a holokausztpályázatra a magyar kormánytól kapott 2 millió forintot, ameddig a kormány politikájában érdemi váltást nem tapasztal - olvasható a MEASZ közleményében.

Mint írják, a MEASZ a tervezett holokauszt megemlékezéseit igyekszik megvalósítani. A MEASZ felháborítónak tartja, hogy az Orbán vezette kétharmad nem tiltja meg, hogy újnáci egyenruhákban masírozhassanak Budapest utcáin és ezzel félelmet keltsenek sok emberben. A MEASZ ismét felszólítja a kormányt, ne építse meg a náci emlékművet.

Idézik a tervezett emlékműről z Ellenállók Nemzetközi Szövetsége német főtitkára, Ulrich Schneider levelét, amelyet a magyar kormánynak írt: "a tervezett emlékmű nem az áldozatokra történő megemlékezés, hanem a fasiszta Horthy-rendszer rehabilitációja, mivel ez az emlékmű minden magyart közös áldozatnak mutat be, a fasiszta nyilas párt követőit is. Egy ilyen terv része azoknak a lépéseknek, amelyek rehabilitálják a Horthy-rendszert és tagadják a múlt század '30-as, '40-es évekbeli magyarországi antifasiszta ellenállást".

A levél szerint  "a tervezet kinyitja az ajtót a történelem meghamisítása és a történelem újra írása előtt, ami látható a magyar katonákra történő megemlékezéskor, akik az SS vagy a német hadsereg, a Werhmacht soraiban harcoltak 1945 tavaszán a szövetséges erők részét alkotó felszabadító szovjet hadsereg ellen. A Fidesz-kormány ezzel azt jelzi, hogy nincs valódi tartalmi távolsága az újfasiszta Jobbik és más szélsőjobboldali csoportok között " - zárul a közlemény.

DK: Rogán Antal szégyellje magát

A német megszállás emlékműve engedélyének visszavonására szólította fel a V. kerületi önkormányzatot a Demokratikus Koalíció (DK) vasárnap, azután, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége úgy döntött, többek között a szobor koncepciója miatt nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.

Rogán Antal megalázó helyzetbe hozta saját kormányát és az egész országot, amiért az általa vezetett V. kerüli önkormányzat engedélyezte az emlékmű felállítását a Szabadság térre - írta Kerék-Bárczy Szabolcs, az Összefogás képviselőjelöltje az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Rogán Antal egyetlen megoldást választhat csupán: azonnal bocsánatot kér, és az V. kerületi önkormányzat már hétfőn visszavonja a szobor felállítására kiadott engedélyt. Ez a gesztus nem tudná feledtetni az emlékmű állításával kapcsolatos gyalázatot, de legalább lehetőséget adna arra, hogy Magyarország méltóképpen emlékezhessen a vészkorszak áldozataira - tette hozzá.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Rogán Antalnak szégyellnie kell magát, mert miatta sározódik be a holokauszt-emlékév. "Belvárosi polgármesterként ugyanis ő akadályozhatta volna meg az ártatlanul meggyilkolt honfitársaink emlékét meggyalázó Szabadság téri szobor felállítását" - fűzte hozzá.

"Ez az alkotás szimbólum: az érzéketlenségé, történelemhamisításé, az emberi méltóság semmibe vételéé, a szélsőjobboldali szavazatokért folytatott nyers politikai küzdelemé" - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs. Mint írta: Rogán nem csak zöld jelzést adott a szégyenletes emlékműnek, hanem büszkén vállalja is annak szellemiségét, amelyet minden jó érzésű ember és szervezet, így a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is elutasít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.