Bojkottálta a kitiltási ügy kivizsgálását a Fidesz

Varga Mihályt, Vida Ildikót és André Goodfriendet is parlamenti bizottság elé akarta citálni a jobbikos elnök, aztán elszomorodott.
Határozatképtelenség miatt nem tudta megkezdeni munkáját az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága, amely a beutazási tilalommal kapcsolatban ülésezett pénteken.

Az ülést a jobbikos elnök, Volner János azért hívta össze, hogy meghallgassák Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét és André Goodfriend amerikai ügyvivőt.

Arra utalva, hogy közülük senki nem jelent meg és a bizottság kormánypárti tagjai sem képviseltették magukat, Volner János azt mondta újságíróknak: ez szomorú képet fest a demokráciáról. Előzetesen tájékoztatták a meghívottakat arról, hogy szakmai alapokon álló, tényszerű vizsgálatot akarnak folytatni, és tisztázni szerették volna a "jobbról és balról" megfogalmazódó aggályokat - közölte. Hozzátette: szerencsétlennek tartja, hogy az Egyesült Államok kormánya megvádol vezető magyar kormánytisztviselőket, és ők a magyar kormány álláspontjával is ellentmondásba kerülnek.

A jobbikos testületi elnök fontosnak nevezte annak feltárását is, hogy mely vállalkozások milyen adóhiányt okoznak az amerikaiak szerint, ugyanakkor nyilvánvalónak nevezte, hogy az amerikai kormány saját politikai és gazdasági szférájának kiterjesztésére használja fel az ügyet.

Varga László, a bizottság szocialista alelnöke arról beszélt, hogy nemcsak több millió ember adómorálja miatt kell tisztázni az ügyet, hanem sok százezer kisvállalkozó miatt is, akiket komoly adókkal terhelnek. Párttársával, Gúr Nándorral együtt bírálta a meghívottak távolmaradását. Utóbbi azt hangoztatta: a kormányt a korrupció vádja lengi körbe, amit tényszerűen cáfolnia kell, vagy ha ez a valóság, akkor el kell járni az ügyben. Kitért arra is: nem kellett volna megszüntetni a NAV-nál a kiemelt adózók igazgatóságát, mert egyebek mellett ez is feltételezésekre ad lehetőséget.

Az LMP-s Szél Bernadett elfogadhatatlannak tartotta, hogy a NAV elnöke nem tisztázza magát. Azt hangoztatta: az ügy tavaly novemberben kezdődött, az adócsalási váddal érintett termékek még mindig ott vannak a polcokon, és mindennap az adófizetők zsebéből veszik ki a pénzt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.