Bogárdi Szabó István: Húsvét nem folytatás, hanem változás

Húsvét nem folytatás, hanem változás: valami újnak, soha el nem gondoltnak a kezdete - mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban.
Bogárdi Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy az asszonyok még végtisztességet adni mennek a sírkertbe, de már az új élet diadalhírével jönnek el onnan. Jézus üres sírja az új hírnek, az örömhírnek, a dicsőségnek az első szószéke - mondta. Szerinte az angyalok kérdésében, hogy "miért keresitek a holtak között az élőt", benne van már az örök élet reménye.

„A feltámadással abszolút új kezdődik: a bosszú, a számonkérés, a ritualizálás, az áldozatok hosszú története helyett elkezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története" - hangsúlyozta a püspök.

Bogárdi Szabó szólt arról is, hogy ma is átélik az emberek, hogy a rombolásnak és a halálnak az erői időről-időre nekifeszülnek az életnek, és „elnyeléssel" fenyegetik azt.

„Az ember a saját önistenítő vállalkozásának az áldozata lesz, újra meg újra, és mennél inkább sikeres ebben a vállalkozásában Isten nélkül, Isten igazsága nélkül, Isten jó élet rendje nélkül, annál nagyobb és annál több az áldozat - fogalmazott a püspök.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy internetes közösségi oldalon közzétett képek egyikén húsvéti táncmulatságra hívnak valahol Nyugat-Európában, egy másik képen pedig a kenyai egyetemen ártatlanul, hitük miatt legyilkolt keresztény hallgatók láthatók. „Ilyen világban élünk, ezt tudja az ember" - tette hozzá Bogárdi Szabó.

Mint mondta, a legelesettebb állapotunkban, a „zsákutca" végén lehet azt kiáltani: "Eltévedtem, elvesztem. Keress meg, hogy éljek!" Húsvétkor arról teszünk bizonyságot, hogy Isten megkereste és megtalálta Jézust, megtalálta és feltámasztotta - mondta Bogárdi Szabó, hozzátéve: a feltámadott azt mondja magáról, azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, ami elveszett, üdvözítsen és megtartson bennünket.

Bogárdi Szabó azt hangoztatta: a feltámadás ünnepén azt hirdetik, hogy az eredendő bűnt megelőzi és felülmúlja az "eredendő igen". Isten - mint folytatta - előbb mondott igen, mint nemet az emberre. Az ősi nemet megelőzi az örök igen. Kijelentette Jézus, az élő keres minket.

A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.