Szabálytalanul szerezte az érettségi bizonyítványt az Élet Menete Alapítvány elnöke

Rendkívüli kuratóriumi ülést hívott össze Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány elnöke, és felajánlotta, hogy távozik az alapítvány éléről. Az ok: régi kapcsolatait felhasználva annak idején szabálytalan körülmények között szerezte érettségijét. A kuratórium tagjai azonban megerősítették tisztségében.

Az alapítványra – Gordon megfogalmazása szerint – „egyre gyarapodó és egyre nagyobb jelentőségű feladatok” várnak. Úgy ítélte meg, egy ilyen időszakban nem szabad teret engedni annak, hogy a személyén keresztül az alapítványt támadások érjék. Ezért is hívta össze a rendkívüli, kibővített kuratóriumi ülést.

Az ülésen többek között Heisler András, a Mazsihisz új elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, az alapítvány egyik fővédnöke és Szabó György, a Mazsök (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) vezetője, valamint a felügyelő bizottság tagjaként Balázsovits Lajos, Gerendás Péter és Hegedűs D. Géza is jelen volt.

A rendezvényen Gordon Gábor elmondta, hogy szabálytalan körülmények között szerezte érettségijét, ezt követően pedig bizalmi szavazást kért maga ellen. A jelenlévők elfogadták bocsánatkérését, és újra megválasztották az alapítvány vezetőjévé.

A kuratóriumi ülés után a 39 éves, ötgyerekes Gordon Gábor lapunknak elmondta: 18 éves koráig versenyszerűen sportolt, ifjúsági válogatott birkózó volt. A tanulással – mint sok más versenysportolónak – neki sem kellett foglalkoznia. Sportkarrierjét Izraelben próbálta folytatni, de végül fél év után hazajött Magyarországra.

Valós teljesítmény nélkül kapott érettségi bizonyítványt. A kilencvenes években sokan jutottak így iskolai papírokhoz – jegyezte meg Gordon Gábor. Utólag nagyon sajnálja, hogy elhitte és követte azokat a hangokat, amelyek szerint egy élsportolói múlttal rendelkező fiatal elfogadhatja a munka nélkül szerzett érettségi bizonyítványt.

Később jó eredménnyel elvégezte az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemet, diplomáját sikeresen megvédte. Bár az egyetemen már minden szabályszerűen zajlott, az előzményekre tekintettel Gordon Gábor a rektor döntésére bízza, hogy megtarthatja-e diplomáját.

Az ügyről további részleteket nem akar megosztani a nyilvánossággal. „Az alapítvány kiad egy közleményt, ezen túlmenően a témáról most nyilatkozom először és utoljára” – jelentette ki. Elmondása szerint a „közel húszéves, jogilag régen elévült esetet” ezzel szeretné végérvényesen lezárni.

„Az elkövetkező napokban köszönt ránk az 5774-ik zsinagógai év. Egy zsidó ember ilyenkor önvizsgálatot tart” – tette hozzá. Hangsúlyozta továbbá, hogy – mint mindenki más az alapítványban – ő is önkéntesként, fizetség nélkül végzi munkáját.

Gordon Gábor megkövetett mindenkit, akinek csalódást okozott. Az alapítvány elnöke megtisztelőnek tartja, hogy a kuratórium tagjai kivétel nélkül újra bizalmat szavaztak neki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.