Lázár ma már nem úszná meg a lézerblokkolót

Visszaesőként akár felfüggesztett szabadságvesztést is kaphat, aki lézerblokkolóval próbálja meg elkerülni a gyorshajtásért kiszabható bírságot. A sebességmérők blokkolása ugyanis tilos. Az előrejelzők használata nem az, de nincs garancia a bírság elkerülésére.
Időről időre elárasztják az internetet a sebességmérő-előrejelzőket forgalmazó cégek hirdetései. A legújabb reklámok „kifejezetten a magyarországi piacra optimalizált készülékről" szólnak, mondván: a berendezésük érzékelője beépíthető a standard magyar rendszámtábla-keretbe, és mivel ugyanazt a frekvenciát figyeli, amit a hazai lézeres sebességmérők, így tökéletesen megbízható.

Van egy kis baj. Ahogy az egyik magyarországi fejlesztő ezzel kapcsolatban fogalmazott: „Mi sem vagyunk hülyék, tudjuk, hogyan lehet kijátszani, előre jelezni a készülékeinket, ezért folyamatosan fejlesztjük a berendezéseket. Úgy állítjuk be a gépek frekvenciamodulátorát, hogy azt a ma forgalomban lévő detektorokkal ne lehessen kimutatni" – mondta. A fejlesztő szerint ők az elsők között vásárolják meg a piacon felbukkanó „csodadetektorokat". Tapasztalatai szerint a 13-18 ezer forintos kütyük egy része akkor sem jelzi a sebességmérőt, ha közvetlenül előtte áll.

Kétségtelen, vannak olyan berendezések, és azok sem feltétlen drágábbak, amelyek 600-800 méterről a Magyarországon létező összes sebességmérőt képesek kiszúrni. A sofőrnek ilyenkor pár másodperce van arra, hogy az adott útszakaszon a megengedett sebességre lassítsa az autóját. Az automata sebességmérőkbe épített kamerák többsége ugyanis csak 100-200 méteres távolságból képes olyan minőségű felvételt készíteni a gyorshajtókról, amelyen egyértelműen azonosítható az autó, tisztán kiolvasható a rendszám.

Más a helyzet a 40-60 ezer forintos lézerblokkolókkal. Olyan eszközről van szó, mint amilyet például 2011-ben Lázár Jánosnak, a jelenleg a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az Audiján is találtak. A szabályozás 2012. szeptember 1. óta egyértelmű: a sebességmérőket előre jelezni szabad, blokkolni – azaz bármilyen módon megakadályozni a gyorshajtó sebességének mérését és az autója lefotózását – tilos.

A bírói gyakorlat még nem egységes. A lézerblokkolót használókkal szemben volt, amikor a hatóság munkájának akadályozása, máskor meg számítástechnikai rendszer működésének megzavarása miatt indult eljárás. Amiben viszont egységes az ítélkezési gyakorlat, hogy visszaesőként akár felfüggesztett szabadságvesztést is kaphat a blokkoló használója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.