Blokkolja a Simicska-bizottságot a Fidesz?

Házszabályellenesnek tartja a Fidesz azt a jobbikos kezdeményezést, amely vizsgálóbizottsággal tárná fel a "kormány mögött álló cégbirodalom" állami megrendeléseinek jogszerűségét.

Lázár János frakcióvezető hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: támogatják, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nyilvánítson véleményt a jobbikos kezdeményezés házszabályszerűségéről, arról, hogy a javaslat tárgysorozatba vehető-e. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerint az országgyűlési törvény kizárja a vizsgálóbizottság felállítását, mivel a felvetett kérdések tisztázására más lehetőség is van, a képviselők például kérdést, interpellációt tehetnek fel.

A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén Fónagy János fejlesztési minisztériumi államtitkár arról számolt be, hogy a kormány minden, a Közgép Zrt. tevékenységével összefüggő parlamenti kérdésre választ adott - közölte.

Lázár János hozzátette: ha bárki törvénytelenséget gyanít ezekben az ügyekben, kötelessége feljelentést tenni vagy hatósági intézkedést kezdeményezni, a magyar vállalkozások "sározása, megbélyegzése" viszont nem viszi előre a gazdaságot.

Kitért arra is, sajnálja, hogy a Jobbik nem azt a kérdést teszi fel, hány külföldi cég épít utakat Magyarországon, noha "ez sokkal inkább érdemes lenne vizsgálatra", mint a magyar útépítő vállalatok szerződései.

A frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a jobbikos kezdeményezés közbeszerzési eljárások vizsgálatát célozza, noha ez nem a parlament, hanem a Közbeszerzési Döntőbizottság feladata. "Azt a kérdést tegyék fel, hogy az elmúlt két esztendőben a Közgép által megnyert közbeszerzési eljárásokra hány panasz érkezett. Ha nem fájt az adófizetőknek, hogy a Közgép megnyerte a közbeszerzést, ha nem fájt a pályázóknak (...), az Országgyűlés milyen megfontolásból írja felül ezt a döntést?" - mondta. Szerinte kérdéses, hogy "akik most verik az asztalt", miért nem tettek panaszt, miért nem merítették ki a jogorvoslati lehetőségeket.

Vona Gábor Jobbik-elnök május 8-án jelentette be, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének átvilágítása érdekében. A javaslatot az MSZP és az LMP is támogatta, így összegyűlt a szükséges számú aláírás.

Az új országgyűlési törvény szerint a parlamenti vizsgálóbizottságot létre kell hozni, ha azt a képviselők legalább ötöde indítványozza. Vizsgálóbizottság azonban csak a parlament "ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval, kérdéssel nem tisztázható" ügy megvizsgálására hozható létre. Nem hozható létre vizsgálóbizottság egyedi jogi felelősség megállapítására, továbbá olyan ügyben sem, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, illetve az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, amely még a döntés előkészítésének szakaszában van, és nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügyre sem, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.