Blokád alá vonják a parlamentet Gyurcsányék

A DK élőlánccal tiltakozik az új választójogi szabályok ellen, ha a mostani formájában fogadják el a javaslatot. Az alkotmánymódosítást is bojkottálják.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a Parlament köré vont élőlánccal fog majd tiltakozni az új választási eljárási szabályok ellen november második hetében, amennyiben azt a várható módosításokkal fogadja majd el a kormánytöbbség – ezt Molnár Csaba, a DK kijelölt frakcióvezetője jelentette be a Parlamentben. A politikus hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP korábban számos érvet hozott az előregisztráció mellett, de ezek egymás után dőltek meg, és azóta csak egyetlen okot tesznek a feliratkozás mellé, miszerint azért van rá szükség, mert a szavazati joghoz jutott határon túli magyarokat csak így lehet nyilvántartásba venni, ennek megfelelően pedig ez kell legyen a módszer határon innen is.

Molnár Csaba ezt követően ismertette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelét, amelyet a témában feltett írásbeli kérdésekre küldött válaszul a DK politikusának. Ebben Molnár arra várt választ, hogy az újonnan állampolgárságot szerzőknek milyen adatokat kell megadnia, és ezeket milyen módon kezeli az állam. A DK-képviselő szerint Semjén válaszából kiderül: a határon túli magyaroknak is kötelező a lakcímükről, a tartózkodási helyükről, a telefonszámukról és az e-mail címükről, illetve egyéb elérhetőségeikről adatokat szolgáltatniuk. Ráadásul ezeket az adatokat a KEKKH tárolja, vagyis pontosan az az intézmény, amely a határon innen élő állampolgárok hasonló adatait is kezeli.

„Az utolsó hazugság is lelepleződött. Szó sincs arról, hogy ne tudnák: hol érhetőek el a határon túli magyarok. Ha pedig nincs szükség a regisztrációra határon túl, úgy határon innen sem” – fogalmazott Molnár Csaba. A Demokratikus Koalíció politikusa elmondta, hogy a DK – ahogyan a választási rendszer megváltoztatásának folyamatában eddig is – bojkottálja az alkotmánymódosítást, a szavazáson képviselőik nem vesznek részt. Molnár Csaba kijelentette, hogy a Demokratikus Koalíció, amennyiben a tervek szerint november 12-én az Országgyűlés elfogadja majd a végleges választási eljárási törvényt, egy élőlánccal fogja körbevenni a Parlament épületét, ezzel tiltakozva a felesleges és antidemokratikus módosítások ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.