Blogot írt a főbírójelölt

„Elgondolkodtat megint, hogy a hatalom milyen irritáló. Engem is irritál. Csakhogy én már tudom, hogy a hatalom ára a felelősség” -– így fogalmazott Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke idén nyáron, az azóta már megszűnt blogjában. Sólyom László, most őt jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökévé. Ezen a poszton ő volna az első nő.

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Sólyom László csütörtökön, a Sándor-palotában mutatja be új jelöltjét a parlamenti frakcióknak.
A döntésről a köztársasági elnök hétfőn értesítette a frakciókat, és a hír máris kiszivárgott. Korábban a pártok kifogásolták, hogy a sajtóval egy időben értesülhetnek arról, hogy az államfő kit választott egy-egy közjogi tisztség betöltésére. Ezúttal a meghívóban már szerepelt a név.

Pettkó András, az MDF képviselője azt közölte: az államfő pártja hétfőn alakítja ki álláspontját a jelöltről. Az MSZP és a Fidesz ugyancsak később dönt az álláspontjáról. Szocialista forrásokból megtudtuk, hogy a párt alapvetően az Országos Igazságszolgáltatási Tanács álláspontjától teszi függővé a döntését. Úgy tudjuk, a jelöltet a jobboldalhoz kötik. Miután az új főbíró megválasztásához kétharmados többségre van szükség, az MSZP ellenében nincs esélye.
Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén májusban nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, akit előzőleg az OIT sem támogatott, bár az öt táblaelnök – köztük Havasiné – kiállt mellette.

Havasiné egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem állam és jogtudományi karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon 1976 márciusában fogalmazóként helyezkedett el. A bírói kinevezését 1979 februárjában nyerte el. 1987 novemberében a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-jétől Balsai István volt igazságügy-miniszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezte ki. 1997-ben újabb öt évre megerősítették posztján. Az OIT 2004. július 1-jével nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének. Ha Havasiné Orbán Máriát megválasztják, ő lesz a Legfelsőbb Bíróság első női elnöke.

A morgás joga


„Elgondolkodtat megint, hogy a hatalom milyen irritáló. Engem is irritál. Csakhogy én már tudom, hogy a hatalom ára a felelősség” -– így fogalmazott Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke idén nyáron, az azóta már megszűnt blogjában.

A bírónő nem tartozik a szobatudósok közé, energikus, nyitott személyiség. Ez a Kisalföld című megyei napilap felkérésére indított blogjából is kiderült. A civil ügyekben formált véleményeire érkező kritikák kapcsán megjegyezte: ha nem is ért egyet velük, mélységesen tiszteletben tartja mások névvel felvállalt nézeteit. Írt utazásairól, hobbijáról, a biciklizésről. És – mint fogalmazott – gyakorolta a minden állampolgárt megillető „morgás jogát”. A blogírástól azért köszönt el, mert túl bulvárosnak találta az internetes naplóírás környezetét.

Az elnökasszony kedden, a jelölés bejelentése után annyit mondott tudósítónknak: csütörtöki, hivatalos bemutatása előtt nem nyilatkozhat, de megerősítette, a jelölést elfogadta

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének
A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.