Hagyó elleni vallomás rendőri nyomásra?

A BKV volt vezérigazgatója, Antal Attila elnézést kért vallomása miatt Hagyó Miklóstól és Demszky Gábortól. Ennek kapcsán azt állította: 'élet-halál között volt', a rendőrök viszont azt mondták neki, csak úgy engedik ki, ha beszél.

Bocsánatot kért a BKV-per tárgyalásán Hagyó Miklóstól, Demszky Gábortól és Mesterházy Ernőtől Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója azért, mert rájuk vallott a rendőrségi kihallgatásokon a BKV-ügyben, írja az Index. A portál cikke szerint Antal azt állítja, hogy az előzetesben élet-halál között volt, a rendőrök pedig azt mondták, csak úgy engedik ki, ha beszél. Antal szerint vallomását oldalanként faxolták át az ügyészségre, hogy leegyeztessék, megfelelő-e.

A volt BKV-vezérigazgató vallomásában többek között Demszky Gábor volt főpolgármestert, tanácsadóját, Mesterházy Ernőt és Hagyó Miklóst mártotta be vallomásaiban – emlékeztet a portál.

A BKV volt vezérigazgatója egyetlen szerződés megkötésében ismerte el felelősségét, a többi ellene szóló vádat visszautasította – írja a rövidhíréből a bocsánatkérést kifelejtő MTI. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére Antal Attila azt mondta, hogy az Optimismo Kft.-vel a nyomtatók állapotának felmérésére kötött szerződés esetében érzi bűnösnek magát, a nyomozati szakban tett vallomásainak egy részét pedig nem tartja fenn. Kérte: a bíróság előtti vallomását vegyék figyelembe.

A távirati iroda részletes jelentésében már arról írnak: Antal Attila vallomása szerint, amikor őrizetbe vették, azt mondták neki, hogy ha nem tud az elvárásoknak megfelelni, akkor hosszú időre előzetes letartóztatásba helyezik. Ennek következtében olyan mondatok kerültek a jegyzőkönyvbe, amelyekkel vádlott-társait nehéz helyzetbe hozta, amiért elnézést kért tőlük – fűzte hozzá. Kiemelte: nincs tudomása "guruló forintokról", a nyomozati szakban ügyvédje jelenlétében történt kihallgatása során a "hangsúlyok máshova kerültek", és saját hibájának nevezte, hogy azokat nem korrigálta.

A Gyorskocsi utcában a kihallgatások során az sejlett fel benne, hogy ezt nem fogja kibírni – vallotta Antal Attila, hozzátéve: "úgy éreztem, hogy élet és halál között lebegek". Házi őrizete alatt is olyan visszajelzéseket kapott, hogy együttműködés esetén szabadulhat, ezért tett olyan nyilatkozatokat, amelyek egy része nem felel meg a valóságnak – fűzte hozzá. Kijelentette: azokat a nyomozati szakban tett vallomásokat, amelyek ellentétesek a jelenlegi vallomásával, nem tartja fenn.

Kiemelkedő munka

Antal Attila harmadrendű vádlott részletes vallomását felolvasva hangsúlyozta: vezérigazgatóként stratégiai célokkal foglalkozott, a vádiratban szereplő szerződések részleteit nem ismeri, csak a nyomozati szakban ismerte meg azokat. Ennek ellenére a milliárdos nagyságrendű marketing- és kommunikációs szerződéseket hasznosnak ítélte, állítása szerint nem felel meg a valóságnak a vádhatóság állítása, amely szerint azok nem teljesültek. A BKV élén végzett 13 hónapos munkáját kiemelkedőnek értékelte, mert sikerült a cégnél egymástól függetlenül működő 12 igazgatóságot centralizálnia, ugyanis "nehéz pénzügyi helyzetben csak az irányítás centralizációja vezethet eredményre".

Hangsúlyozta: megszűnt a "12 önálló BKV", és négy vezérigazgató-helyettessel működő, átlátható, egyszerű struktúra alakult ki, valamint 1007 fővel csökkent a BKV létszáma. Ezután hosszasan elemezte a vádiratban szereplő szerződéseket, melyekről kijelentette: kollégái felelősségteljesen és körültekintően jártak el, amikor megkötötték azokat.

Antal Attila beszámolt arról, hogy kinevezése után ő nevezte ki Regőczi Miklóst a BKV kommunikációs igazgatójává, akinek javaslatait teljesen elfogadta, az általa kötött marketing- és kommunikációs szerződéseket kitűnőre értékelte, annak ellenére, hogy többször hangsúlyozta: ő ehhez a területhez nem ért.

A Montana Zrt.-vel online hírfigyelő szolgáltatásra kötött havi félmillió forintos szerződésről azt mondta: nem felel meg a valóságnak az a vádiratban szereplő állítás, hogy a szerződést Mesterházy Ernő másodrendű vádlott utasítására kötötte meg. Szükségesnek és hasznosnak ítélte ezt a szerződést is, amely alapján végül csaknem 5,5 millió forintot fizettek ki.

Szükséges szerződések

A vádiratban említett kommunikációs szerződéseket szükségesnek ítélte, mert véleménye szerint a BKV bizonyos értelemben "marketingvállalkozás", ahol a hatékony kommunikáció alapvető feladat. Mindezért tévesnek ítélte a vádirat több, ezzel kapcsolatos megállapítását.

Antal Attila beszámolt arról is, hogy a Nap TV-ben történt beszélgetés előtt mondta meg neki a főszerkesztő, hogy a Nap TV és a BKV között kötött szerződés lejár, amelyet szeretnének meghosszabbítani. Vallomása szerint megvizsgálta a szerződést, hasznosnak ítélte és a megkötését javasolta.

A vádirat szerint Antal Attila a vezérigazgatói kinevezése napján, 2007. január 1-jén kötött 20 millió forint plusz áfa összegű szerződést a Nap TV-vel, ami 47,6 perc műsoridő ellentételezésének felelt meg.

Antal Attilát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják mint társtettest.

Mint arról már írtunk, a Kecskeméti Törvényszéken június 13-án kezdődött pernek összesen 15 vádlottja van. Hagyó Miklóson kívül Mesterházy Ernő, Demszky Gábor korábbi főpolgármester bizalmasa és tanácsadója, illetve a BKV két volt csúcsvezetője, Antal Attila vezérigazgató és Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató.

A vád: folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, illetve különösen nagy értékre elkövetett csalás – társtettesként vagy felbujtóként. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Hagyó Miklós és a másodrendű, Mesterházy Ernő részben informális hatalmukat a BKV különböző szintű vezetőin keresztül érvényesítve kikényszerítették, hogy szükségtelen, gyakran el sem végzett munkákért milliókat fizessen ki az amúgy is hatalmas veszteséget felhalmozó közlekedési vállalat.

Antal Attila a bíróságon
Antal Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.