Biztosítás nélkül anyagi csőd lehet a külföldi nyaralás

A magyarok kétharmada biztosítás nélkül utazik külföldre - derül ki egy friss felmérésből. A pechesebbek pedig akár több milliós adóssággal térhetnek vissza, ha balesetet szenvednek vagy lerobban az autójuk. Ez ugyanis külföldön egy vagyonba kerül. S mivel a tartozást évek múlva is behajtják a külföldi intézmények, nem érdemes spórolni a napi néhány száz forintos biztosításon.

Megindultak az autókonvojok a határok felé, megkezdődött a nagy nyári népvándorlás a különféle külföldi országokba. Egy most elkészült felmérés adatai szerint azonban a magyarok kétharmada úgy utazik még a távoli országokba is, hogy fogalma sincs róla, milyen drága az orvosi ellátás, ezért nem köt biztosítást. Pedig a külföldön nyaralóknak legalább a fele szorul kisebb-nagyobb egészségügyi ellátásra úgy, hogy közben nincs biztosítása. Sokan ugyanis ezen a napi pár száz forintos díjon spórolnak. Így aztán a legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy egy párnapos kórházi kezelés is több százezres tétel lehet, különösen akkor, ha sebészi beavatkozásra is szükség van.

Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, megdöbbentő adatokat kaptak abból a friss felmérésből, amelyben a magyarok utasbiztosítási szokásait vizsgálták. A 25 biztosítóval szerződött cég szakembere több olyan szerencsétlenül végződött utazásról tud, amelynek egy orvosi beavatkozás, vagy az autó műszaki hibája miatt milliós adósság lett a vége. Az esetek egy részében nem tudtak helyben fizetni a magyar turisták, s mivel biztosításuk sem volt – holott az akár 12 millió forintig is jótáll helyettük –, az egészségügyi ellátó tőlük követeli a pénzt, akár évek múltán is. Tapasztalatok szerint az emberek egy része már el is felejtette, hogy valahol bekötözték a sebét, gyógyszert, injekciót kapott, vagy éppen kivették a külföldön begyulladt vakbelét, amikor váratlanul megérkezik a „húzós” számla.

A kommunikációs vezető szerint nem érdemes a halogatásban, az elévülésben bízni, mert a külföldi rendszer nem „felejt”, az intézmények kitartóan, egyre erőszakosabban követelik a pénzüket, míg a végén akár hazai behajtókat bérelve is hozzájuthatnak az őket megillető költséghez.

De a betegségeken kívül nagy gond, és több százezres költség lehet az is, ha az autó lerobban külföldön, történjen az akár „csak” a közeli Horvátországban, vagy Olaszországban, ahová minden évben magyarok százezrei zarándokolnak nyaralni. A jármű hazavontatása még határon belül is borsos összeg, külföldről viszont egy egész vagyon. Németh szerint az autósok többsége nem gondol arra, hogy elindulás előtt műszaki hiba esetére is biztosítsa magát, holott naponta 280 forintból a javítási, sőt a vontatási költséget is kifizeti a biztosító. Legalábbis annak, aki időben bebiztosította magát. Ők igénybe vehetnek egy nonstop üzemelő nyelvi segélyvonalat is, amely különösen nagy biztonságot jelenthez orvosnál, szervizben, rendőrségen és egyéb ügyintézés során azoknak, akik csak ”konyhai” nyelven beszélnek valamilyen idegen nyelvet.

Az emberek felelőtlensége és optimizmusa, miszerint minden baj csak mással történhet, egyszerűen érthetetlen – mondja Németh, aki szerint sok külföldön eladósodott magyar legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, s inkább fizetne naponta párszáz forintot a biztonságáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.