Biztonsági őröket kérnek a vonatokra a szakszervezetek

Félnek a menekülteket szállító vonatokon dolgozó vasutasok. A zsúfolt kocsikban egyre gyakoribb az atrocitás a fáradt, kimerült emberek körében, s volt már rá példa, hogy a vasutasokat is bántalmaztak. A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) egyébként más viszonylatokra is „vasútőrök" alkalmazását szorgalmazza, mert naponta éri valamilyen atrocitás a dolgozókat, de az sem ritka, hogy az utazók fordulnak egymás ellen. A robogó szerelvényeken ez akár életveszélyes helyzetet is teremthet.
A „kalauzokat" is tömörítő Vasutasok Szakszervezete (VSZ) levélben kérte a MÁV-START vezetésétől, hogy adjon biztonsági őröket a jegyvizsgálók mellé, mert tapasztalatuk szerint egyre forróbb a hangulat a menekült-járatokon. Egyre több és egyre durvább konfliktusok alakulnak ki, bár a szinte folyamatosan meglévő verbális fenyegetettség is nagyon megviseli az ezeken a viszonylatokon szolgálatot teljesítőket.

A szakszervezet együtt érez a menekültekkel, s az őket kísérő vasutasok is segítik őket, amiben csak lehet, de az esetleges tragédia elkerülése érdekében az érdekképviselet azonnali intézkedést kér. Meleg János, a VSZ elnöke bízik abban, hogy a cégvezetés ezen nem gondolkodik olyan sokáig, mint azon, hogy biztosítson-e védőkesztyűket és szájmaszkot azoknak a vasutasoknak, akik közvetlenül érintkeznek a gyakran hasmenéses betegségben szenvedő menekültekkel. Ezt a szakszervezeti kérést még mindig nem teljesítette a munkaadó, ezért az érdekképviselet maga vásárol védőfelszerelést az érintett dolgozóknak.

A VSZ egyébként már korábban is kért biztonsági kíséretet a szerelvényeken utazó kollégák mellé, mert vannak olyan észak-keleti viszonylatok, amelyeken kiemelten sok az összetűzés, s naponta bántalmazzák a jegyvizsgálókat. A MÁV-START azonban egyelőre éppen ezekre a járatokra nem adott erősítést, miközben a jobb intercity vonatokon működik biztonsági szolgálat. Az elnök tapasztalatai szerint a bántalmazott jegyvizsgálók jelentős része nehezen dolgozza fel a történteket. Az érdekképviselet ezért egy rehabilitációs rendszer kialakítását is kéri a cégvezetéstől, amely segít feldolgozni a dolgozókat ért atrocitásokat, a vétlen balesetek és öngyilkosságok utáni sokkot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.