Bizonyítási kényszerbe kerülhet az államtitkár

Bitay Márton földprogramokért felelős államtitkár meghallgatásával folytatódik szeptemberben a Sallai R. Benedek által a kormánytisztviselővel szemben indított személyiségi jogi per, miután a keddi tárgyaláson Bitay ügyvédei nem tudták meggyőzni a bírót arról, hogy az LMP-s politikus birtokaival kapcsolatban tavaly nem tényállításokat fogalmaztak meg. A fejlemény azt jelenti, hogy az államtitkár bizonyítási kényszerbe kerülhet: olyasmit kellene igazolnia, amiről maga is tudja, hogy nem igaz.

Tavaly májusban történt, hogy Bitay a köztévében azzal vádolta meg Sallai R. Benedeket: miközben az LMP-s politikus folyamatosan támadja a kormány „Földet a gazdáknak” programját, valójában maga is az állami földprogram egyik nagy nyertese.

Bitay Márton
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

„Sallai R. Benedek LMP-s képviselő, az érdekeltségébe tartozó cég, valamint családtagjai több mint 216 hektár állami földet használnak (...) Ha, mondjuk, ezt felszorozzuk a területalapú támogatással, akkor azért az egy elég csinos összeg, évente több mint 15 millió forint, amit ezek után a területek után fel lehet venni (...) Érdeklődve figyeltem, hogy ő nem nyert ezen a földpályázaton” – mondta többek között az államtitkár, azzal is megvádolva Sallait, hogy valójában egy nagybirtokot akart magának összerakni, mivel összesen több mint kétezer hektár földre pályázott.

A bírósági tárgyalásokon eddig az derült ki, hogy az állításoknak nem sok közük lehetett a valósághoz. Az LMP-s képviselő összesen 55 hektárnyi, jórészt a kárpótlás során kapott saját tulajdonú, illetve magánszemélyektől bérelt földön gazdálkodik, egyetlen hektárnyi állami földet sem használ. Korábban – még jócskán a képviselővé válása előtt – mintegy húsz alkalommal valóban pályázott állami földbérletre, de földet végül nem kapott, és azért pályázott mindig újra, mert egyszer sem nyert (amiből így nem következik, hogy nagybirtok-építés volt a célja). A „Sallai érdekeltségébe tartozó cég” pedig egy több évtizedes múltú természetvédelmi szervezethez tartozik, és természetvédelmi területeket kezel, nem a profitszerzés, hanem az élőhelyek fenntartása céljából.

Ahogyan a képviselő ügyvédje, Pálvölgyi Miklós, a Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa lapunknak elmondta, szakvéleménye szerint a bíróság tényállításként kezeli a Bitay által korábban elmondottakat, azaz bizonyítani kell a földekre, támogatásokra vonatkozó adatok helyességét, különös tekintettel arra, hogy a közölt tények vonatkozásában Bitay munkahelye, az agrárminisztérium az adatgazda, vagyis „adatmonopóliuma” van a földhasználatra és az agrártámogatásokra vonatkozó adatok megismerhetőségével kapcsolatban. A közelmúltban a Magyar Idők hasonló állításait egy sajtóperben jogerősen tényállításnak minősítette a bíróság, és mivel a lap nem tudta bizonyítani a leírtakat, helyreigazítást kellett közzétennie.

A következő, szeptemberi tárgyaláson Bitayt is meg kívánja hallgatni a bíróság, amiből az következik: az államtitkártól várják, hogy bebizonyítsa a Sallai R. Benedek oligarchastátuszát alátámasztó állítások valóságtartalmát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.