Bitument akart melegíteni a Seuso-üstben

"Első ránézésre értéktelen holminak, ócskaságnak tűnt az egész" - így találta meg Harmat József néhai barátja a Seuso-kincset.

Bitument akart melegíteni az üstben, amit kinézett magának, nem tudta, hogy egy felbecsülhetetlen gyűjtemény egyik darabjáról van szó. Többek között erről beszélt a Fejér Megyei Hírlapnak adott interjújában Harmat József, akinek a barátja, a néhai Sümegh Józsed találta meg évtizedekkel ezelőtt a most hazahozott Seuso-kincseket.

Harmat József felidézte, hogy Sümegh annak idején Polgárdi közelében, egy kőbányánál dolgozott kőművesként, és éppen a meddőt tolta le a területről, amikor "valamilyen tárgyakat észlelt a gép". Aztán egymás után kerültek elő egyes darabok, melyeket vastag iszapréteg borított.

"Amikor megmutatta nekünk a gyűjteményt, nem ájultunk el a látványtól, mivel nem értettünk a műkincshez, fogalmunk sem volt arról, hogy mit talált a barátom valójában. Első ránézésre értéktelen holminak, ócskaságnak tűnt az egész".

Harmat Józsefet bevallása szerint a leletek közül elsősorban az üst érdekelte, amiről úgy látta, "jófajta rézüst", amiben bitument hevítene. De mire érte ment volna a barátjához, valaki más már elvitte az üstöt.

"Akkor nem gondolta, ami ma már meggyőződése: életét köszönheti annak, hogy nem lett övé az üst, mert akinek barátja megmutatta a gyűjteményt, már csak ketten vannak az élők sorában" - írja a feol.hu.

Később barátja, mielőtt bebonult katonának, elásta a kincseket, nehogy ellopják. A leszerelése előtt három nappal - amikor már nősülni, építkezni készült - a pincéjénél felakasztotta magát "egyszerre két katonai derékszíjra, ami képtelenség".

Harmat beszámolója szerint akkor kezdedtt el derengeni, hogy barátja kincset talált, amikor megtudták, hogy az egyik tál felirata "Pelso", azaz a Balaton római kori elnevezése.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.