Bitay: Helyi gazdák kaptak földet, mint Mészáros Lőrinc

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára az Indexnek adott interjújában úgy fogalmaz: a földügy leginkább a kormánypárt és az ellenzék politikai csatája.
Bitay Márton jogilag racionális döntésnek tartja, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) áprilisban levelet küldött az új bérlőknek, sőt még egy biztonsági céget is felbéreltek a föld átvételére, ezzel bátorítva az erőszakot Kishantoson. A portálnak nyilatkozó államtitkár belátja, hogy hibázott akkor, mikor azt mondta Kishantos 30 milliós „kárt” okozott az államnak. Ebben az ügyben a Fővárosi Törvényszék is jogos döntést hozott. A VM megsértette a település jó hírnevét.

Az államtitkár szerint az ellenzék rosszul látja, hogy csak a jobboldalhoz közeli oligarchák nyernek a pályázatokon. Mindenhol a helyi gazdák kaptak földet. Ez így történt Mészáros Lőrinc és családja esetében is, hiszen ők éppúgy jogosultak az állami földekre, mint bárki más. Sőt, Mészárosék Bitay lelkes szavai szerint 160 családnak ad munkát az agráriumban.

A földpályázati anyagok kiadásával az államtitkár a következőket mondta:
„Ez nem arról szól, hogy a törvényhozó mit szeretne, hanem hogy mi a pályázók érdeke. A törvényhozó nem olyan botor, hogy üzleti titkokat nyilvánítson közadatnak.”

Az államtitkárt Ángyán Józsefről is kérdezték. Szerinte ők valósították meg azt, amit a volt parlamenti államtitkár szeretett volna. 2014-re 6000 földhasználó lett az állami földeken. Bitay úgy fogalmaz, bár Ángyán jobboldali, semmiképpen nem nevezhető kormánypártinak. A volt államtitkár értekezését a magyar mezőgazdaságról (Jelentés a földről) Bitay először a churchilli statisztikahamisításhoz hasonlította. Az Index többszöri visszakérdezésére, miszerint Ángyán akkor szándékosan megtévesztett volna bárkit is, az államtitkár végül úgy enyhítette kijelentését: az anyagot „a közvélemény félrevezetésre alkalmasnak” tartja. Szerinte Ángyán prófétaként nem alkalmas politikusnak.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.