Hecckampánynak tartja a pert Biszku védője

Elhalasztotta a Biszku Béla elleni másodfokú büntetőpert az eljáró bírói tanács a védelem elfogultsági kifogása miatt a Fővárosi Ítélőtáblán pénteken.

Az 1956-os forradalmat követő megtorlásokkal kapcsolatban háborús bűntett és más cselekmények miatt tavaly első fokon, nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélt 94 éves Biszku Béla a pártállami diktatúra belügyminisztere volt a vádbeli időszakban.

Biszku Béla (háttal, kerekesszékben) a Fővárosi Ítélőtáblán
Biszku Béla (háttal, kerekesszékben) a Fővárosi Ítélőtáblán
Bruzák Noémi / MTI

A pénteken megkezdődött másodfokú eljárásban a védő elfogultsági kifogást terjesztett elő, melyben kifogásolta többek között azt, hogy a magyar igazságszolgáltatás pártatlansága kétségbe vonható, továbbá, hogy Biszku ügyében személyre szóló jogalkotás történt, politikai hecckampány folyt és hadbírók járnak el. Az ügyvéd jelezte azt is, hogy indítványa elsősorban egy majdani strasbourgi bírósághoz intézett beadványának előkészítését szolgálja.

Háborús bűnös?

Biszku Bélát tavaly tavasszal vádolta meg az ügyészség háborús bűntettel, lőszerrel való visszaéléssel, valamint a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásával. A Kádár-rezsim egykori belügyminisztere végig ártatlannak vallotta magát. A perről részleteket korábbi összefoglalónkban olvashatnak.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője a tárgyalást követően a bíróság épületében újságíróknak azt hangoztatta: sajnálják, hogy folyik tovább az időhúzás és továbbra sem kerül börtönbe egy "tömeggyilkos". Az elfogultsági kifogást a tábla egy másik tanácsa bírálja majd el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.