Önkormányzati vegzálás miatt fordultak bírósághoz

Itt vagyunk! – hirdette tavaly több vidéki települést érintő vándorkampányában a Magyar LMBT Szövetség, amelynek a rendőrségen mindenütt bejelentett akcióját Kaposváron a helyi önkormányzat szabálysértőnek ítélte, és a szövetség aktivistáját meg is bírságolta a felállított sátor miatt, amelyet nem voltak hajlandók lebontani. A büntetés miatt a szövetség bírósághoz fordult.
"Mélységesen elítéljük a Kaposvári Önkormányzat homofób akcióját, amellyel jogszerűtlen eszközökkel, mondvacsinált indokokra hivatkozva akarták az LMBTQI-embereket kiszorítani a nyilvános térből. A jövőben sem fogunk önkormányzati vegzálásnak engedni, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, nem hagyjuk magunkat láthatatlanná tenni! Másokat is arra bátorítunk, hogy álljanak ki nyíltan az elfogadás és a sokszínűség értékei mellett" – írta közleményében Milanovich Dominika, a projekt koordinátora, aki az ügy egyik főszereplője.

A történet lényege, hogy a szövetség országjáró emberi jogi kampánya során a Kaposváron augusztus 14-re meghirdetett sátorállítás tervét a rendőrségen bejelentette, ahol azt tudomásul vették. Ennek ellenére az önkormányzat illetékese a helyszínen a sátor lebontására szólította fel a szervezőket, aminek a projekt koordinátora nem tett eleget, ezért ellene szabálysértési eljárás indult. A Magyar LMBT Szövetség szerint az alkotmányos jogokat sértő akcióval a nyilvános térből igyekeztek száműzni a helyi LMBTQI-közösséget.

Az önkormányzati határozat felülvizsgálatát célzó bírósági tárgyalásra holnap kerül sor. Az „Itt vagyunk!" címen zajló rendezvénysorozat még folyamatban van, annak keretében tizenegy településen és több fesztiválon sátoroznak le a Magyar LMBT Szövetség önkéntesei, akiknek célja, hogy személyes beszélgetésekkel formálják a többségi társadalom szemléletét a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex emberekkel kapcsolatban, illetve láthatóvá tegyék őket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.