Jáksóék titkai - ki ismerheti a Marslakók szerződését?

Beperli a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot az atlatszo.hu portál, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezze az MTVA-t a Jáksó-féle szappanoperáról, a Marslakók című produkcióról szóló szerződés valamennyi részletének nyilvánosságra hozására. Az MTVA vezetője értetlenkedik.

A közszolgálati médiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szeptemberben jelentette be, hogy milliárd forintos nagyságrendű koprodukciós szerződést kötött Jáksó László televíziós celeb cégével egy napi szappanopera gyártására Marslakók címmel. A szerződést nem hozták nyilvánosságra, ezért az atlatszo.hu közérdekű adatigényléssel fordult Böröcz Istvánhoz, az MTVA vezérigazgatójához, a szerződést kérve - írja a portál.

Az MTVA szeptember 15-én kelt válaszában megküldte a portálnak a Marslakók-szerződés bizonyos részeit, ám álláspontjuk szerint „a partner részesedésére vonatkozó adatok, valamint a licensz, a treatment, a részletes költségvetés, a gyártási kapacitások, a finanszírozási terv, a stáblista és a műszaki paraméterek nyilvánosságra hozásával sérülnének a vállalkozó szellemi tulajdonhoz fűződő jogai és üzleti érdekei, amelyek ebben az esetben erősebb súllyal esnek latba mint az MTVA közérdekű adatokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettsége”.

A portál álláspontja szerint azonban az MTVA közpénzből gazdálkodik, ezért a titokban tartott adatok is a nyilvánosságra tartoznak. Ha egy magáncég az állammal szerződik (az MTVA márpedig az állam része), akkor tudnia kell: a szerződésre vonatkozó adatai nyilvánosságra kerülhetnek. A szerződés maga egyébként a részletes költségvetés vagy a műszaki paraméterek nélkül igazából értelmezhetetlen. Éppen ezért az atlatszo.hu keresettel fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy az kötelezze az MTVA-t ezeknek a közérdekű adatoknak a nyilvánosságra hozatalára.

A portál ezt követően kikérte az MTVA által 2011-ben megkötött egyéb szerződések listáját is. A múlt pénteken kézhez kapott listában közel ezer szerződés adatai szerepelnek, ezekből kiderül, hogy miközben a közmédiában leépítések zajlanak, a magyar állam a legnagyobb kereskedelmi televíziókat is dotálja, sőt, az adófizetők pénzéből még úszómedence-takarításra is telik. Külön érdekessége az anyagnak, hogy a Marslakók-szerződés nem szerepel benne, így legalábbis kétségeik támadtak afelől, a teljes listát kapták-e meg.

A szerződés-lista részletes elemzésére a portálnak még nem volt elég ideje, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy tanulmányozzák át alaposan a dokumentumot, és írják meg az  észrevételeiket.

Az atlatszo.hu különösen mulatságosnak tartja, hogy miközben az MTVA maga is elismeri, hogy a magyar törvények szerint az általuk kért információk közérdekből nyilvános adatok, Böröcz István nem igazán érti, minek macerálják: „Engedje meg, hogy megkérjem arra: avasson be a terveibe és az elképzeléseibe azzal kapcsolatban, hogy mik a szándékai ezzel az újabb listával? A közpénzek felhasználásának transzparenciája számunkra is fontos közérdek, de ezen túlmenően érdekelne, hogy van-e egyéb célja annak, hogy Ön ilyen kiemelt figyelmet fordít az MTVA szerződéseinek, üzleti kapcsolatainak” - idézi a portál Böröcz levelét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.