Bíróságon a facsemetegate

Közpénzen vett magáncélra facsemetéket az előző kormány agrárállamtitkárának utasítására 2006 és 2008 között a Nemzeti Földalap (NFA), ugyanis fiktív tanácsadói szerződések alapján fizették ki az üzletbe bevont faiskolákat – ezt állítja a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata, amelynek ismertetésével kedden megkezdődött a Benedek Fülöp és társai – egy faiskola vezetője, valamint a korábbi NFA-elnök, Tömör László – ellen indított büntetőper.

A perben nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják Benedekéket. A vádirat szerint az agrártárca egykori szakállamtitkára arra utasította Tömör Lászlót, hogy kössön megbízási szerződést tanácsadásra két céggel, ám azok egyáltalán nem teljesítették a kontraktusban foglaltakat, hiszen az egész eljárás valójában azt a célt szolgálta, hogy a magáncélra megrendelt szolgáltatást közpénzen fizessék ki.

Az ügyészség szerint két ügyben bizonyíthatóan megtörtént a hűtlen kezelés: az egyik a Szilvásy György, korábbi titokminiszter lesencefalui hétvégi háza elé szánt 30 darab szelídgesztenyefa megvásárlásához és elültetéséhez, a másik a tiszapüspöki temető és díszpark fáinak beszerzéséhez kapcsolódik. A vádhatóság szerint az NFA elnökének egyáltalán nem volt szüksége az Alsótekeresi Faiskola Kft.-től megrendelt tanulmányra, a dolgozat el sem készült, a fiktív szerződéssel valójában a Szilvásynak szánt gesztenyefák ellenértékét törlesztették. Hasonlóan fizettek a Benedek Fülöp falujába szállított facsemetékért is. Az ügyészség úgy számol: 4,6 millió forint kár érte a magyar államot.

Benedek Fülöp visszautasította a vádakat. A volt államtitkár jórészt azzal érvelt, hogy az NFA elnöke saját hatáskörében járt el, egyszer sem adott utasítást a részére sem a tanácsadói szerződések megkötésére, sem a számlák kifizetésére. Közölte: nem volt feladata, hogy ellenőrizze a szerződések valóságtartalmát, joggal feltételezhette, hogy a szignálásra kerülő napi 150-200 számla mögött valós teljesítés áll.

Az ügyészség jórészt a másodrendű vádlott, B. Elemér vallomására építette a vádat. Az Alsótekeresi Faiskola Kft. ügyvezetője a nyomozás során elmondta: elfogadta, hogy tanácsadói megbízási szerződés alapján jut pénzhez a kft.-je, s elismerte, hogy a tanulmány nem készült el. A facsemeteüzlet után három évvel, 2009-ben megjelent nála Szilvásy, és utólag kifizette a 30 darab szelídgesztenye árát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.