Bírósági szakaszban az LMP-sek közgépes akciója

Egyelőre nem tűzték még ki az első tárgyalási napokat az LMP-sek és aktivistáik szabálysértési ügyében. A magukat korábban a Közgép Zrt. elé láncoló politikusok és támogatóik fellebbeztek a fejenként százezer forintos bírság ellen és készek közmunkában is ledolgozni az összeget.

A budapesti XX., XXI. és XXIII. kerületi bíróságon fekszik a Lehet Más a Politika képviselőinek és szimpatizánsainak szabálysértési ügye, egyelőre még nincsenek kitűzve az első tárgyalási napok – tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Törvényszék. Mint ismert, az ökopártiak ellen jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult eljárás, miután magukat egymáshoz láncolva nemrég eltorlaszolták a milliárdos állami megrendelésekhez jutó Közgép Zrt. központjának bejáratát.

Az LMP parlamenti frakciójának több tagját (így például Jávor Benedeket, Szabó Rebekát, Vágó Gábort, Karácsony Gergelyt vagy Kukorelly Endrét) és közel két tucat aktivistájukat a kerületi rendőrkapitányság fejenként százezer forintra bírságolta. Az érintettek a szabálysértési határozat ellen kifogást emeltek a bíróságon. Karácsony Gergely korábban a Népszabadságnak azt mondta: ha kell, akár közmunkában dolgozzák le inkább a bírságot.

A Fővárosi Törvényszék lapunk kérdésére arról tájékoztatott: a pénzbírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül kell megfizetni. Ha ez nem történik meg, a meg nem fizetett bírságot szabálysértési elzárásra változtathatják; erről a bíróság dönt újabb harminc napon belül. Az összeg megfizetését közérdekű munkával is megválthatják, ehhez az érintetteknek – a jogerőre emelkedés után - három munkanapon belül jelentkezniük kell az állami foglalkoztatási szervnél. Ha nem teszik meg, a bírságot ezesetben elzárásra változtatják.

A hatályos szabályok szerint közérdekű munkaként olyan munka végzése határozható meg, amelyet az elkövető - figyelemmel egészségi állapotára - előreláthatóan képes elvégezni. „A közérdekű munkát az elkövető hetenként legalább egy napon - a heti pihenőnapon vagy szabadidejében - díjazás nélkül végzi. Ha az elkövető a munkakötelezettségének nem tesz eleget, a bíróság a fennmaradó pénzbírság összegét elzárásra változtatja át, azzal, hogy a pénzbírság összegének számításakor egy óra ledolgozott közérdekű munka nyolcszáz forintnak felel meg” - tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Törvényszék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.