Bírósági engedéllyel ünneplik a Magyar Gárdát

Szélsőjobboldali szervezetek közösen ünneplik meg a betiltott Magyar Gárda megalapításának ötödik évfordulóját szombaton a fővárosban. A Hősök terére hirdetett rendezvényt a rendőrség megtiltotta, ám a bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést. A rendőrség határozott fellépést ígért minden jogsértő cselekedet ellen.

Nemzeti seregszemle elnevezésű rendezvényen veszik újra birtokba szélsőségesek a Hősök terét szombaton. Információink szerint a Kárpát Haza Őrei Mozgalom rendezésében emlékeznek meg a Magyar Gárda ötödik születésnapjára.

2009. március 15.: Magyar Gárda avatás a Hősök terén
Kurucz Árpád 2009.03.16. Digitális Március 15. Magyar Gárda avatás a Hősök terén,

A Magyar Gárdát  2007. augusztus 25-én alakították meg: 56-an tettek esküt a budai Várban. A szervezet a kezdetektől nagy vitákat váltott ki, már az alapítást antifasiszta demonstrációk kísérték. 2009. júliusában jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Ítélőtábla, mert felvonulásai sértették mások jogait és szabadságát, a konfliktusok feloldása helyett inkább szították azokat, és az erőszak veszélyét váltották ki.

A hétvégi seregszemlén részt vesz és beszédet mond a Jobbik elnöke. A rendezvényen ott lesz lényegében a teljes szélsőjobb: a Magyar Nemzeti Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, a Nemzeti Őrsereg valamint a „nemzet lelkészeként” beharangozott ifj. Hegedűs Lóránt.

A Belügyminisztérium érdeklődésünkre arról adott tájékoztatást, hogy az idén tavasszal egy magánszemély jelentett be a gyülekezési törvény hatálya alá eső rendezvényt a budapesti Hősök terére. A BRFK a rendezvény megtartását megtiltotta. A rendezvény szervezője azonban jogorvoslati kérelemmel élt, a bíróság pedig hatályon kívül helyezte a BRFK tiltó határozatát.

A belügyi tárcánál leszögezték, hogy a gyülekezési törvény szerint egy rendezvény rendjének megtartásáért a rendezvény szervezője a felelős. Ezzel együtt – mint azt a minisztérium közleményében írták – a rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényt, határozottan fellép minden jogsértő cselekedet ellen.

A szombatra tervezett „gárda tüntetés” a rendőrség munkájának fontos próbája lehet. Próbája annak, hogy képesek-e a rendfenntartó szervek a biztonságot és az emberi méltóság védelmét mindenki számára egyenlően garantálni – írta közleményében érdeklődésünkre az Amnesty International Magyarország.

A jogvédő szervezet kitért arra is: a rendezvénnyel kapcsolatban óriási felelőssége van a rendfenntartóknak, mert ha annak során bármilyen formában megvalósul a közösség elleni izgatás, vagy más bűncselekmény, bűncselekményre felhívás, valamint mások jogainak és szabadságának korlátozása, akkor kötelesek közbeavatkozni, és szükség szerint azt feloszlatni. Megemlítik azt is: szabálysértést követ el az, aki „nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről - annak jellegzetes tulajdonságai miatt - bíróság által feloszlatott egyesület egyenruhája, formaruhája ismerhető fel.”

A rendvédelmi szervek tétlensége vagy nem megfelelő fellépése komoly veszélyekkel járhat, ahogy azt az augusztus eleji devecseri példa is mutatta, mikor a cigányellenes uszító beszédeket követően kövekkel dobálták meg a romák házait, és csak a szerencsének köszönhető, hogy csak könnyebb személyi sérülés történt – emlékeztet az Amnesty International Magyarország.

A szervezet hangsúlyozza azt is: a társadalom, és kiváltképp a politikusok felelőssége, hogy kinyilvánítsák – ugyan elvileg legális lehet a gárda utódszervezeteinek rendezvénye –, a mások etnikai alapú megbélyegzését és kirekesztését hirdető megmozdulásokat nem tekinthetjük egy demokratikus jogállamban legitimnek, nem tolerálhatjuk. Különösen fontos lenne, hogy a kormány tagjai és más politikusok is egyértelműen és határozottan felszólalnának mindenféle előítéletes és uszító jellegű megnyilvánulás ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.