Éger István: nincs kibúvó

Bírósághoz fordul Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter, mert a kamara nem fizette vissza az orvosoknak a jogtalanul beszedett regisztrációs díjakat.

A Magyar Hírlap információi szerint a Fővárosi Bíróság előtt van az a kereset, amelyet Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot vezető miniszter nyújtott be, mert noha a tárca többször is fölszólította a köztestületet, a Magyar Orvosi Kamara  mégsem utalta vissza az orvosoknak a tagfelvételért beszedett regisztrációs díjat.

Mint arról a Népszabadság hétfőn beszámolt: a józsefvárosi küldöttválasztás megóvása miatt a miniszter újabb törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett november végén. Ezt a tárca sajtóosztálya a Népszabadságnak megerősítette. Közölték: a józsefvárosi szervezetnél az első körös választási eredményeket a MOK Országos Felügyelő Bizottsága (OFB) megsemmisítette. Az OFB határozattal, valamint az annak alapját képező tényekkel kapcsolatban azonban kérdések, jelzések érkeztek a tárcához azok jogszerűségét érintően. Ezért az eset összes körülményeinek vizsgálatára indult törvényességi felügyeleti eljárás. 

Márpedig ha nem szabályosan választott a mintegy 2800 józsefvárosi orvos a tisztújításhoz küldötteket, akkor a küldöttgyűlésen sem szavazhatnak szabályosan, azaz az sem lehet érvényes. Ám ennek ellenére gőzerővel zajlik a december tizedikei tisztújítás kamarai szervezése.

Lapunk kérdésére, hogy mindez megkérdőjelezi-e a hétvégére összehívott tisztújító küldöttgyűlés legitimitását, a sajtóosztály dodonai választ adott. Eszerint: a Magyar Orvosi Kamara elnöke felelős azért, hogy a választások törvényesek legyenek, a jogszabályoknak megfelelő módon történjenek meg. Az Nemzeti Erőforrás Minisztérium abban az esetben vizsgálja  jogszerűségét, ha erre vonatkozó bejelentést kap.

Éger István szerdán az MTI-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy valóban bíróság dönt majd arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogszerűen szedte-e be a visszalépő tagoktól a regisztrációs díjat, állítja: ők mindenkor a hatályos törvények szerint jártak el. A kamara elnöke utalt arra, hogy már több ügy is beárnyékolja a kamara szombati elnökválasztását, de törvény írja elő, hogy a választást év végéig meg kell tartani, "ez alól nincs kibúvó".

Éger közölte azt is, hogy a minisztérium már október eleje óta tudott arról, hogy a 103 választókerületből egyben történtek kisebb szabálytalanságok. Minden eszköze megvolt ahhoz, hogy felügyeleti joga alapján beavatkozzon. Miután ez nem történt meg, az illetékes budapesti területi szervezet úgy döntött, hogy orvosolja a hibát, és november 22-én megismétlik a józsefvárosi választást. Ezt a minisztérium a kamarai elnök közlése szerint november 22-én, az utolsó pillanatban levélben és telefonon letiltotta. Mint hozzátette, amikor ez a levél az országos elnökséghez is eljutott, ő sürgős választ kért a minisztériumtól arra, hogy a korábban megválasztott küldöttek küldöttek-e. Erre a levélre a minisztérium mostanáig nem válaszolt. Éger István hangsúlyozta: "a jelenleg hatályos törvény értelmében a tisztújító országos küldöttközgyűlést december 31-ig meg kell tartani". Ennek a napját a MOK - már jóval korábban - e hét szombatra jelölte ki. 

Közölte: tekintettel arra, hogy egy jogerősen le nem zárt, összességében nem túl jelentős problémáról van szó, amelynek a lezárását éppen a felügyeletért felelős minisztérium akadályozta meg, az elnökség úgy döntött, hogy amíg változás nem történik, addig a korábban megválasztott küldöttek legitimitását nem kérdőjelezik meg. Az érintett területet képviselő kollégákat is várják a szombati szavazásra - mondta Éger István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.