Bírósághoz fordult a velencei termálfürdő a magas bérleti díj miatt

Bírósághoz fordult a Velence Resort & Spa Szálloda és Fürdő vezetése a reális bérleti díj megállapítása érdekében, amelyet kérésükre nem mérsékelt a Fejér megyei Velence képviselő-testülete - derült ki abból a közleményből, amelyet a térség országgyűlési képviselője juttatott el az MTI-hez.

 L. Simon László (Fidesz) elmondta, állampolgári panaszok miatt levélben fordult a fürdő vezetéséhez és a helyi önkormányzathoz. "A helyiek azt kifogásolták, hogy túl olcsón, piaci ár alatt kapja a termálvizet a fürdő, illetve úgy értesültek, az önkormányzatnak nincs haszna a fürdőből, mert a területet ingyenesen használja a cég" - beszélt az előzményekről a képviselő.

L. Simon László a kérdéseire kapott válaszokat közleményében hozta nyilvánosságra. E szerint Bársony Péter a szállodát és fürdőt üzemeltető cég igazgatója közölte, a társaság 2005. május 1-jétől kezdődően fizet bérleti díjat az önkormányzatnak. A bérleti díj számlázásának alapja "a megkötésekor is magas árakat meghatározó bérleti szerződés", amely alapján az éves díj mértéke nettó 35 millió forint. 2011-ben a cég nettó 44,5 millió forintot fizetett.

A társaság vezetése szerint "ez a bérleti díj jelenleg lényegesen magasabb a mai piaci értékeknél, hiszen az elmúlt években az ingatlanbérleti díjak jelentősen mérséklődtek". Éppen ezért kérelmezték a bérleti díj felülvizsgálatát és mérséklését, de a testület részéről elutasító választ kaptak. Mivel a cég vezetése szerint "a jelen gazdasági körülmények között a bérleti díj indokolatlan és túlzó", ezért bírósághoz fordultak a reális bérleti díj megállapítása érdekében.

A termálvíz hasznosításával kapcsolatban Bársony Péter arról tájékoztatta a parlamenti képviselőt, hogy a termálvíz hasznosításért három jogcím (alapdíj, fogyasztásarányos vízdíj és hőhasznosítási díj) alapján fizetnek az önkormányzat többségi tulajdonában álló Velence Plus Kft-nek. A szerződés értelmében a fogyasztásarányos vízdíj 2043-ig 0,42 euro köbméterenként, utána egy euróra emelkedik. Az igazgató válaszlevele szerint a kedvezményt azért kapják, mert a termálvíz szállítására szolgáló vezeték kiépítését 221,5 millió forinttal segítették, miközben az önkormányzatnak kellett volna finanszírozni teljes egészében.

"A közvélemény megnyugtatása érdekében a polgármesternél kezdeményeztük az eredeti alapszerződésben meghatározott vízdíj helyreállítását, azzal az előfeltétellel, hogy egymással korrekt módon elszámolunk. A piacvizsgálatot követően készek vagyunk az egyeurós vízdíj emelésére is. Az önkormányzat mereven elutasította javaslatunkat" - állt a szállodavezető válaszában.

Oláhné Surányi Ágnes (független) polgármester közölte, "a termálvíz-ellátásával kapcsolatosan az önkormányzat nem áll közvetlen szerződéses jogviszonyban a szállodával. Továbbá a szálloda nem bérli "piacilag indokolhatatlan kedvezménnyel" azt a telekegyüttest, amelyen a szállodát felépítették" - írta válaszában a településvezető, amelyet a képviselő közleménye idéz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.