Bíróság lesz az egykori BM-kórházból

Az utóbbi időszak legjelentősebb beruházásával – mintegy 15 milliárd forintból – bírósági épületté alakítják át az egykori BM-kórházat, s az épületegyüttesbe többek között a Budapest Környéki Törvényszék költözik majd be.

Az igazságszolgáltatás komolyságát, méltóságát és tekintélyét kifejező épületegyüttesben kap helyet a jövőben a Budapest Környéki Törvényszék, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, a Budakörnyéki Járásbíróság, illetve a Fővárosi Törvényszék szabálysértési csoportja, a Fővárosi Törvényszék végrehajtó irodája, valamint a Fővárosi Törvényszék közjegyzői irodája – írja közleményében az Országos Bírósági Hivatal.

A Városligeti fasorban levő, korábban BM-kórházként működő ingatlant egy kormányhatározat adta a hivatal vagyonkezelésébe. A projektet ezt követően a kabinet nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházássá minősítette.

Az egykori kórházat 2008-ban zárták be és ürítették ki, és az jelenleg üresen áll. Annak épületeit különböző időszakokban emelték, így a Herczel Manó Fasor Szanatórium 1949-ben kezdte meg működését, míg 1951-ben készült el a Grünwald-szanatórium, 1968-ban épült a hatemeletes kórházi hotelszárny, a hátsó szárnyat pedig 1981-ben nyitották meg.

Az épületek műszaki állapota is különböző, ezért az ingatlanokat át kell alakítani és fel kell újítani. A tervezésnél és a kivitelezésnél alapvető szempont, hogy az épületegyüttes harmonikusan illeszkedjen a környezetébe, ugyanakkor technikailag és küllemében is feleljen meg a XXI. századi követelményeknek. Összesen 748-an dolgoznak majd itt, és naponta körülbelül ezer ügyfélre számítanak.

Az ingatlanegyüttes része egy fallal lekerített, Bauhaus-stílusban épült villa is, amely a Bajza utca 10. alatt található. Az épületet 1936-ban az európai hírű Fischer József építész tervezte, és az korábban gyermekrendelőként működött. A Fischer-villa, amely a jövőben reprezentatív vendégfogadóként funkcionál majd, műemléki védettséget élvez: az építészettörténeti kutatásokon alapuló rekonstrukció és a korhű berendezés alkalmassá teszi exkluzív vendégek elszállásolására.

A Városligeti fasor és Bajza utca kereszteződésénél található telken jelenleg 12, részben egymáshoz kapcsolódó épület áll. Ezek összes alapterülete 25 ezer négyzetméter, és a létesítmények bírósági célra történő átalakításának becsült költsége eléri a 15 milliárd forintot. A beruházás várhatóan 2016 második felében kezdődhet meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.