Bíróság előtt Polgár polgármestere

Megkezdődött Tóth József volt szocialista parlamenti képviselő, jelenleg DK-s polgári polgármester büntetőügye a Debreceni Városi Bíróságon. Egy 2005-ös ügy miatt gyanúsították meg még 2010-ben, a politikus szerint ebben politikai motivációk is szerepet játszottak.

Megkezdődött a bűnpártolással gyanúsított Tóth József volt szocialista parlamenti képviselő, a Hajdú-Bihar megyei Polgár város polgármesterének pere csütörtökön a Debreceni Városi Bíróságon. A jelenleg a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló polgármester ellen 2010 szeptemberében azért indított eljárást a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádhatóság szerint Tóth Józsefnek kötelessége lett volna feljelentést tennie az M3 Kht.-nál még 2005-ben tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban.

Mint korábban beszámoltunk róla: 2005 februárjában Tóth Józsefnek – aki akkor a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke volt – tudomására jutott, hogy a megyei önkormányzat által alapított M3 Kht.-nál gazdálkodási és pénzügyi szabálytalanságok történtek, ezért ezekről feljegyzésben tájékoztatta a megyei közgyűlés vezetését. Személyesen is tárgyalt a kht. illetékeseivel, akik közül egyikük titokban hangfelvételt készített a beszélgetésről. Ebből kiderült: Tóth József indulatosan kérdőre vonta az elkövetőket, s javasolta, hogy amit papíron lehetséges elrendezni, azt rendezzék el esetleges visszadátumozással is. A törvénytelenségek elkövetőit azóta pénzbüntetésre ítélték, több esetben már jogerős ítéletek is születtek sikkasztás, magánokirat-hamisítás és számviteli rend megsértése miatt.

Az eljárás során Tóth Józsefet mindvégig tanúként hallgatták ki, de 2010-ben – röviddel az önkormányzati választások előtt – az ügyészség bűnpártolással gyanúsította meg. Erről akkor Tóth József azt mondta: "A bűnpártolás elkövetésével való ügyészségi meggyanúsításom az önkormányzati választásokra időzített politikai támadás. Ami ellenem zajlik, az a választási kampány része, azaz politikai boszorkányüldözés a javából".

A két évvel ezelőtti meggyanúsítás ügyében ma tartották az első tárgyalást, amelyen az ügyészség képviselője ismertette a vádat. Mint mondta, Tóth József – a nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint – a pénzügyi szabálytalanságok papíron való kezelésére a törvényesség látszatát keltő megoldásokat javasolt, továbbá az általa tapasztalt visszásságokról csupán feljegyzést írt a megyei közgyűlés elnökének, ám feljelentést nem tett, holott ez kötelessége lett volna.

Tóth József a bíróság előtt elmondta: a nyomozás során azért tagadta meg a vallomástételt, mert felháborítónak és törvénytelennek tartotta, hogy a debreceni ügyészség – szerinte politikai motivációtól nem mentesen – az önkormányzati választások előtt, a kampányidőszakban gyanúsította meg. Hozzátette: emiatt a bírósági tárgyalásokon az ügyészség kérdéseire a továbbiakban sem kíván válaszolni, hiszen szerinte alaptalanul nyújtották be ellene a vádiratot. Mint mondta, a dokumentumok alapján egyértelmű, hogy nem követett el bűnpártolást, hiszen a közgyűlés elnökének a szabálytalanságok fölfedezése után ezt írta: "Kérem az elnök asszonyt, hogy tulajdonosi jogkörében eljárva a szükséges intézkedéseket tegye meg, és az M3 Kht. közmunka-programjában részt vevő vezetőkkel szemben kezdeményezzen eljárást".

A tárgyaláson kiderült, hogy az M3 Kht. szóban forgó vezetőinek személyes meghallgatásához a védő, az ügyész és a bíróság is ragaszkodik, így a jelenleg Angliában élő P. Barnabást és B. Pétert a következő tárgyalásra tanúként megidézik. Ennek időpontja 2013. február 14.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.