Bíróság előtt a kazincbarcikai polgármester

A Miskolci Városi Bíróságon kedden megkezdődött a kazincbarcikai polgármester büntetőpere: az ügyészség a szocialista Szitka Pétert hűtlen kezeléssel vádolta meg.

Miskolcon megkezdődött Kazincbarcika MSZP-s polgármesterének, Szitka Péternek a büntetőpere. A város első embere és egy kazincbarcikai rendezvényszervező cég vezetője ellen hűtlen kezelés bűntette miatt múlt év végén nyújtott be vádiratot a Miskolci Városi Ügyészség – írja a tárgyalásról tudósító Boon.hu.

A vád szerint a polgármester 2006 novemberében kötött szerződést egy kazincbarcikai székhelyű rendezvényszervező kft.-vel arra, hogy a cég szervezze és bonyolítsa le az önkormányzat programjait. A megállapodás alapján a város havonta 264 ezer forintot fizetett ki a társaságnak. A vállalkozás munkanaplójában rögzítette, milyen szolgáltatásokat nyújtott, az ügyészség szerint azonban a valóságban azt a városi művelődési központ szervezte és végezte el. A benyújtott számlákat a polgármester ellenjegyezte, és intézkedett azok kiegyenlítéséről. A vád szerint a másodrendű vádlott, a Kaszafeszt rendezvényszervezéssel foglalkozó cég vezetője 13 számlát nyújtott be, összesen 3 és fél millió forint értékben az el nem végzett munkáért – írja a portál.

A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A vádhatóság képviselője Szitkát jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, a másodrendű vádlottat csalással vádolta meg. A második vádpont szerint a fesztiválszervező különböző összegekben támogatásokat kapott, ugyanazt a számlát többször is benyújtotta.

Szitka Péter a meghallgatásakor kikérte magának a vádat. Mint mondta, hasonló méretű városokban régóta működik polgármesteri kabinet, így Kazincbarcikán is, és ennek volt tagja a másodrendű vádlott - adta hírül a távirati iroda. A pénzügyes jelezte a polgármesternek, hogy teljesítési igazolás kell a számlák kifizetéséhez, a munkanaplók ezt a célt szolgálták, amelyeket ő tételes ellenőrzés nélkül írt alá.

Szitka Péternek elmondása szerint naponta 400-600 aláírnivalója van, súlyoznia kell közöttük, melyiket olvassa el alaposabban, és melyeket fut csak át. A polgármestert a Tőzsér Ildikó vezette bírói tanács a kabinetben folyó munkáról, az ügyész a megrendezett fesztiválokról kérdezte.

A tárgyalás tanúk meghallgatásával csütörtökön folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.