Bíróság előtt a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor

Ma kezdődik a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere a Fővárosi Bíróságon - írja az mti.hu.

Képíró Sándort 2009. szeptember 14-én gyanúsította meg háborús bűntett elkövetésével a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az akkor kiadott közlemény szerint a bűncselekményt "K. Sándor társtettesként követte el". Mint írták, a rendelkezésre álló adatok szerint 1942. január 23-án a K. Sándor vezette járőrosztag tagjai - a gyanúsított által beosztottjaihoz továbbított parancs alapján - az "újvidéki tisztogatás" során négy civilt lelőttek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség ez év februárjában nyújtotta be a vádiratot K. Sándor ellen. A volt csendőr százados cselekménye a büntető törvénykönyv szerint "egyéb háborús bűntettnek" minősül, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

 A 97 éves Képíró Sándor neve szerepel a tíz legkeresettebb náci háborús bűnös listáján, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ állított össze. Képíró Sándor, aki a háború után évtizedekig Argentínában élt, 1996-ban tért vissza Magyarországra.

 A Fővárosi Bíróság a büntetőperben május 19-ig hat tárgyalási napot tűzött ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.