Bíróság előtt a csalással vádolt volt rektor

A debreceni református főiskola volt rektora többmilliós kárt okozott az intézménynek azzal, hogy a vád szerint jogtalanul vett föl pénzt óraadás után, sőt fiktív tanácsadói szerződést is kötött egy egyetemi oktatóval.

Megkezdődött a nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolt Völgyesi Zoltánnak, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola volt rektorának és két társának büntetőpere szerdán a Debreceni Járásbíróságon. Az ügy elsőrendjű vádlottja Völgyesi Zoltán, a másodrendű vádlott V. Tibor debreceni egyetemi oktató, a harmadrendű vádlott pedig V-F. Mónika, aki a bűncselekmények elkövetésekor a főiskola oktatásszervezője volt.

Az eljárásról Tatár Tímea, a bíróság szóvivője elmondta: az elsőrendű vádlott 2006-tól a Tiszántúli Református Egyházkerület kezelésében álló Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének vezetője volt. A 2006-ban hatályba lépő új felsőoktatási törvény alapján új akkreditációt kellett összeállítani, így több külső óraadóval szerződtek - többek között V. Tibor másodrendű vádlottal - szemináriumok megtartására és kollokviumi vizsgáztatásra.

A vádirat szerint V. Tibor 2007 januárjától 2010 februárjáig a szerződésekben vállalt óraadói kötelezettségét egyáltalán nem teljesítette, a szemináriumokat és a vizsgákat kivétel nélkül az elsőrendű vádlott tartotta meg az akkori rektor tudta és beleegyezése nélkül. Az első- és másodrendű vádlottak a haladási naplókat minden esetben kiállították, a teljesítési igazolásokat az elsőrendű vádlott intézetvezetőként, a másodrendű vádlott vádlott óraadóként ellenjegyezte.

Tatár Tímea hozzátette: a harmadrendű vádlott, V-F. Mónika oktatásszervezőként kezelte a haladási naplókat, ő készítette el a benyújtott számlák alapján a kifizetési engedélyeket, s terjesztette a rektor elé. A rektor a kifizetési engedélyeket ellenjegyezte, a pénzt az elsőrendű vádlott, illetve az általa megbízott személy vette fel a főiskola pénztárából. A vád szerint a harmadrendű vádlott tudta, hogy a haladási naplók valótlan adatokat tartalmaznak. A volt rektor a másik két vádlott közreműködésével a főiskola vezetését jogtalan haszonszerzés céljából tévedésbe ejtette, s mintegy 1,3 millió forint kárt okozott – áll a vádiratban.

A médiaintézet éléről Völgyesit 2010. július 1-től nevezték ki a főiskola rektorává, így az intézmény vagyonának kezeléséért is ő felelt, és V. Tiborral 2010 őszén az oktatási tevékenység ellátásáról szóló szerződést mint rektor és mint megbízó írta alá. Ám az óraadói és vizsgáztatói tevékenységet továbbra is ő maga látta el. A vád szerint a 2010–2011-es tanévben újabb két szerződés született: az elsőrendű vádlott a főiskola rektoraként szakmai tanácsadói munkával bízta meg a másodrendű vádlottat összesen mintegy 1 millió forint értékben. A vádhatóság azt állapította meg, hogy a szerződés mögött valós tanácsadói tevékenység nem állt, így az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott a rá bízott vagyonból mintegy egymilliót jogtalanul eltulajdonított.

A szerdai tárgyaláson az ügy mindhárom vádlottja megjelent, de egyikük sem kívánt vallomást tenni. Korábbi kihallgatásaik során kiderült: nem ismerik el bűnösségüket. A tárgyalás áprilisban folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.