Bíróság előtt a bundabotrány

Felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzmellékbüntetésre, de még foglalkozástól eltiltásra is számíthatnak azok a focisták, akik fejenként kétezer euró körüli összegért „adták el” a REAC egyes meccseit.

Ma első alkalommal tárgyal a Fővárosi Törvényszék a REAC labdarúgócsapat játékosait érintő bundabotrány ügyében. A Központi Nyomozó Főügyészség 17 személy – köztük 16 labdarúgó – ellen emelt vádat, mert a 2007. szeptember 9-től 2009. május 30-ig terjedő időszakban hét mérkőzés kapcsán vetődött fel, hogy az eredményt manipulálták.

A vádirat szerint S. Balázs harmadrendű vádlott 2005-ben ismerkedett össze K. Zoltán első és L. Mátyás másodrendű vádlottakkal, akikkel megegyezett abban, hogy közvetítőként részt vesz a rákospalotai REAC egyes meccseinek befolyásolásában. A játékosokat tehát meg kívánták vesztegetni, hogy az eredmény ismeretében K. Zoltán és L. Mátyás fogadásokat köthessen.

A mérkőzések eredményeit rendszerint úgy manipulálták – állítja az ügyészség –, hogy az adott meccs előtt néhány nappal K. Zoltán vagy L. Mátyás telefonon közölte az akkoriban a REAC-ban futballozó S. Balázzsal, hogy mekkora összeget tudnak felajánlani, illetve a bundában minimálisan hány játékosnak kell részt vennie.

Ezután S. Balázs – az edzések előtt vagy után, illetve közvetlenül az adott mérkőzés előtt – megkereste az ajánlattal egyes játékostársait, majd közölte K. Zoltánnal vagy L. Mátyással, hogy kik működnek közre az adott meccs eredményének befolyásolásában.

K. Zoltán és L. Mátyás általában kérte, hogy a REAC egyszerűen veszítse el a mérkőzést. De előfordult az is, hogy azt akarták: a csapat legalább két góllal veszítsen, illetve úgy veszítsen, hogy minél több gól essen.

Ugyanakkor megesett az is, hogy az eredményt nem K. Zoltán vagy L. Mátyás „rendelte meg” S. Balázsnál, hanem a manipulációkban közreműködő REAC-játékosok egyike szólt, hogy hajlandóak lennének „eladni” az adott meccset.

A K. Zoltán és az L. Mátyás által felajánlott összeg játékosonként rendszerint 2000-2500 euró volt, amit készpénzben, többnyire euróban adott át az első- vagy másodrendű vádlott S. Balázs vagy H. Gábor részére, akik azt később szétosztották a manipulációban részt vevő játékostársaik között. Akik a kezdőcsapatban szerepeltek, egyforma összeget kaptak, míg a cserejátékosoknak kevesebb jutott.

Amennyiben az első-, illetve másodrendű vádlott a mérkőzés előtt fizetett, de nem az elvárt eredmény született, a játékosoknak a pénzt vissza kellett fizetniük, illetve a következő mérkőzés eredményét ingyen kellett manipulálniuk.

A büntetőügynek összesen 17 vádlottja van, akik ellen vesztegetés vétsége, illetve vesztegetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. K. Zoltán és L. Mátyás ellen hat rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója kötelességének megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés vétsége a vád. S. Balázst hét rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolják.

Az ügyészség mind a 17 vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztés és pénzmellékbüntetés kiszabását kérte. Ezen túl indítványozta, hogy a bíróság az első- és másodrendű vádlottak kivételével valamennyi érintettet végleg tiltsa el a labdarúgó foglalkozás gyakorlásától.

K. Zoltán és L. Mátyás védői azt kezdeményezték, hogy a bundaügyekben négy szálon folyó eljárásokat egyesítsék, mert az ügyészség elkülönítve nyújtotta be a vádindítványokat. Erről a bíróságnak kell döntenie, így a szerdai tárgyaláson csak a vádiratot ismertették, a vádlottakat viszont ki sem hallgatták. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.