Bírálja a bírósági reformot Baka

Minden korábbinál nagyobb és teljesen ellenőrizhetetlen hatalmat kapna a jövőre felállítandó Országos Bírósági Hivatal elnöke – állítja a jelenlegi főbíró.

Korlátlan, átláthatatlan és ellenőrizhetetlen szerepet kapna a jövőre felállítandó Országos Bírósági Hivatal elnöke – nyilatkozta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Az új szervezet e tanács helyébe lép, s vezetője valamennyi, a bíróságok működése szempontjából fontos kérdésben dönthetne, beleértve a bírósági vezetők kinevezését és felmentését is.

Baka szerint attól, hogy az igazgatási hatásköröket tologatják, nem lesz gyorsabb az igazságszolgáltatás működése. A bírósági szervezet átalakításáról egyébként nem egyeztettek megfelelően az érintettekkel, bár egy alkalommal találkozott a reform előkészítését végző Áder Jánossal – tette hozzá.

Ugyanakkor Baka hangsúlyozta, hogy a hivatal elnöke jogkörének meghatározásából teljesen hiányoznak a fékek és ellensúlyok: tetszése szerint helyezhet át bírákat, illetve utalhat más bírósági fórum elé egyes ügyeket. Így szinte senkinek nem tartozik felelősséggel, és a bírói testületek – így a választott bírákból álló Országos Bírói Tanács – véleménye sem köti.

Baka kérdésre közölte: jelenleg is hivatalban van, s bár hatásköreinek egy részét át kell majd adnia, ezt tudomásul veszi, és nem tervezi a lemondását.

A múlt hónapban Bakát választotta elnökének az Európai Unió legfelsőbb bírósági elnökeiből álló nemzetközi szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.