'Rendíthetetlen a kormány álláspontja'

A Velencei Bizottság észrevételeit akceptálja a kormány a magyar igazságszolgáltatási rendszert illetően, az ugyanis nem érinti az "érdemi koncepciót". Az Európai Bizottságnak a kötelezettségszegési eljárás keretében tett elvárását viszont nem teljesíti. Így késhet az IMF-tárgyalás érdemi megkezdése is.

A Velencei Bizottság véleményének hatására a kormány módosító indítványokat tett az igazságügyi rendszer hatékonyságának az átalakítását érintően, ehhez kért támogatást Orbán Viktor. A Fidesz-frakció egyhangúlag támogatta a kormány javaslatát, azok a koncepció érdemi részét nem érintik – közölte Lázár János a Fidesz-frakció zárt ülése után, melyen a miniszterelnök is részt vett. 

A Velencei Bizottság – az előzetesen kiszivárgott hírek szerint – azt állapítja meg, hogy nem felel meg az európai normáknak a bíróságokról szóló magyar törvény. A bizottság szerint ugyanis a magyar bírói csúcsszerv, az Országos Bírói Hivatal túlzottan széles hatáskörrel rendelkezik. A kritikák nagy részét figyelembe vette az a törvényjavaslat, amelyet pénteken terjesztett be a kormány. 

A Népszabadság kérdésére, hogy ha a Velencei Bizottság észrevételeit akceptálta a kormány, akkor az Európai Bizottságét miért nem, holott az EU "kormánya" hivatalosan kötelezettségszegési eljárás keretében kérte/kéri a bírák általános nyugdíjkorhatárára vonatkozó passzusok módosítását, Lázár János a sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány álláspontja e tekintetben rendíthetetlen. Azaz, hogy a bírákra is az általános nyugdíjszabályok vonatkoznak, vagyis a 62 éves nyugdíjkorhatár. Az érintett bírák egyedi kérelmek pozitív elbírálása esetén dolgozhatnak tovább. Lázár János a kormány álláspontját azzal indokolta, hogy ez nem igazságszolgáltatási kérdés, hanem a nyugdíjrendszer reformjának a kérdése. 

Korábban uniós tisztségviselők egyértelművé tették: összekapcsolják a kötelezettségszegési eljárások teljesítését az IMF-tárgyalások megkezdésével. Vagyis, amíg a magyar fél nem korrigálja a kritizált törvényi szakaszokat, nem ülnek asztalhoz a Fellegi-delegációval érdemi tárgyalásokra. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.