Biológiatanár a csirkegyárban?

Még diplomások is jelentkeztek Pécsett a baromfi-feldolgozónál meghirdetett betanított munkási állásra. Állítólag több százan pályáztak a tíz státusra.

Több százan jelentkeztek egy húsfeldolgozó tíz betanított munkási állására Pécsett – adta hírül az ATV. A városban és környékén rekordot döntött a munkanélküliség, januárban 12 és fél százalékos volt az állástalanok aránya. A munkaügyi központban azt mondják, a közmunkaprogram, a mezőgazdaság és az építkezések beindulásával tavasszal javulhat a helyzet.

Egy baromfi-feldolgozó cég tíz embert keresett a szalag mellé, 12 órás munkára kedden. A telepre nem engedték be az ATV kameráját, de az emberek azt mondták, több százan jelentkeztek a betanított munkára. „Ennyi embert, aki ide jött?! Itt voltunk ezren!” – mondta egy nő, aki a nevét nem akarta elárulni.

„Nem tudom, mi ez a munkanélküliség Pécsett, azt mondták, jobb lesz, nem? És nem jobb, csak rosszabb. Tehát nem értem. Én szeptember óta keresek és nincsen” – tette hozzá.

Kozma Judit testnevelés-biológia szakos tanár. 55 éves, évek óta nem talál munkát, s mindössze 22 ezer forint keresetpótló támogatást kap, ennyiből kell megélnie. „Tanári végzettséggel a baromfi-feldolgozóban dolgoznék szalag mellett (…) a megélhetésért” – mondta a tanárnő.

A munkaügyi központban azt mondják, januárban 12,5 százalékos volt a munkanélküliek aránya a térségben. „A pécsi kirendeltség illetékességi területén több mint tízezer álláskereső van. Ez az év eleji időszakban mindig magasabb. A tavalyi évi közfoglalkoztatásból kiáramlottak is köztük voltak” – magyarázta a helyzetet Stemler Beáta, a központ vezetője.

Stemler azt mondja, a mezőgazdasági és az építkezési munkák beindulásával csökkenni fog ez a szám. A munkanélküliek táborát az Elcoteq bezárása több mint háromezer fővel emelte meg még tavaly ősszel. Nekik külön programban keresnek új munkalehetőségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.