Bibó bélyegen

Századik születésnapján többek között Bibó István történészt, államminisztert és Püski Sándor könyvkiadót - mindketten az 1956-os forradalom jeles személyiségeiként is ismertek - köszönti portrébélyeggel 2011-ben a magyar posta a Jeles magyarok sorozatában.

Három művész, Kiss Manyi, Básti Lajos és Gács Rezső, ismertebb nevén: Rodolfo szintén száz éves lenne jövőre, míg Koszta józsef és Rippl-Rónai József százötven és Liszt Ferenc kétszáz évvel korábbi születésére is emlékeztetnek majd.

Az évfordulókból a sport témakör sem marad ki, február 16-án bélyeggel is ünneplik a Vasas sportklub centenáriumát. Egy-egy címletet szentelnek a Tudomány Világfórumának, a Gyermekmentő Szolgálatnak, Gagarinnak, a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekarnak, Sátoraljaújhely városának, valamint november 11-én a pannóniai születésű Szent Mártonnak, akinek tiszteletére nemzetközi turistaútvonal épül ki Szombathelytől a franciaországi Tours-ig.

Bélyeg

A motívumaikkal ékeskedő, ún. alkalmi bélyegekből összesen huszonhármat terveznek, négy blokkra és két kisívre is számíthatunk. A Visegrádi Együttműködést népszerűsítő bélyeg, amelyre a magyar posta sikeresen pályázott, februárban egyidejűleg jelenik meg Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és nálunk. A jövő évi ifjúsági feláras kisíven a budapesti városligeti parkot mutatják be, míg az európai posták közös témaköre ezúttal az erdők világa lesz, postánk kisívet szán erre. A flóra és fauna külön is szerepel a kibocsátási tervben: a védett virágok forgalmi bélyegeken kívül négy címletre lepkéket, kettőre gyümölcsöket terveztek a grafikusművészek.

A hétköznapi forgalomba szánt bélyegek közt jelenik meg egy címlet arról, hogy Magyarország lesz 2011-ben az Európai Unió soros elnöke, egy másik pedig a fórumok egyik helyszínéről, a Gödöllői kastélyról. A motívumgyűjtők örömére lesz új bélyegünk jövőre bútorokról, népművészeti tárgyakról, gyógyfürdőkről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.