Bezáratták a Sirályt

Többszöri rendőri razziák után végleg "megpecsételte" a Sirály sorsát a VI. kerületi önkormányzat: csütörtökön rendőrök és önkormányzati tisztviselők az épület életveszélyességére hivatkozva bezáratták a népszerű belvárosi kultúrkocsmát, jegyzői határozat alapján.

A Király utcai közösségi tér – ami az önkormányzat szerint valójában engedély nélküli vendéglátóhely – a fennállása óta eltelt hét évben folyamatos bizonytalanságban működött. Kereskedelmi tevékenységre, ital árusítására máig sem kaptak engedélyt, így legfeljebb kulturális tevékenységet folytathatnak. Ez a vendégek számára azt jelenti, hogy a fogyasztásukkal támogatják a helyen tartott kulturális programokat: kiállításokat, színházi előadásokat, koncerteket, felolvasóesteket, így számlát sem kapnak. Erről a hatósági emberek csütörtöki "próbavásárlásuk" során személyesen is megbizonyosodhattak.

A Sirály a szervezők szerint a 22-es csapdájába került; ráadásul az épület a VI. kerületé, a hely maga viszont a fővárosi önkormányzaté – tőlük kapták jogcím nélküli használatba, amíg a hasznosításra kiírt pályázat nyertese át nem veszi. A pályázat nyertese pedig fenntartaná a Sirály kultúrprogramjait, a szervezők szerint az a cél, hogy az átvételig is megszakítás nélkül működhessen a hely.

Az épület életveszélyességére való hivatkozás egyébként új színfolt a hányatott sorsú szórakozóhely történetében: Stern Péter, a Sirály kultúrprogramjait szervező Marom Egyesület jogi tanácsadója is furcsállotta, hogy csütörtökön az önkormányzat képviselői lefotózták az emeleti aládúcolt tetőrészt, megállapították, hogy életveszélyes, majd átadtak erről egy előre aláírt és lepecsételt iratot.

A szervezők továbbra is fenntartják, hogy jogszerűen használják az épületet, ezért a csütörtök estére tervezett kiállításmegnyitót is megtartották. A megnyitó idején ismét rendőrök jelentek meg a helyen, de miután akkorra már leállt a kiszolgálás és a főbejáratra nyomott hatósági pecsét érintetlen volt, néhány dolgozó igazoltatása után távoztak.

Információnk szerint a ház lakóit eddig nem értesítették arról, hogy életveszélyes lenne az épület - csak a Sirályt.

A pesti, Király utcai Sirály az úttörők közé tartozott
A pesti, Király utcai Sirály az úttörők közé tartozott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.