Végleg bezár a budapesti vidámpark

November 4-én végleg bezár a budapesti vidámpark. Akkor is, ha a felszámolás 490 millióba kerül. Az erre vonatkozó előterjesztést jövő héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

Hosszú évektizedek óta megoldatlan kérdés a Városligetben található két szabadidős intézmény, az állatkert és a vidámpark fejlesztése. Többféle terv is készült, amelyek közül a két létesítmény összevonásának koncepciója vált leginkább ismertté. Csakhogy a tulajdonosi döntések és a gazdasági válság teljesen eltérő fejlődési irányt szabtak a két cégnek. Míg a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) uniós pályázatok és fővárosi támogatások révén jelentős fejlesztéseket tudott megvalósítani, és részben ennek következményeként jelentős árbevételt tudott elkönyvelni, a vidámpark végletesen lemaradt a budapestiek kegyeiért folytatott versenyben. Az elmúlt években a korábbi szolgáltatási szintet is csak korlátozott mértékben tudta biztosítani. Míg a FÁNK látogatóinak száma az elmúlt években évi egymillió fő, addig a vidámparkra alig háromszázezren kiváncsiak – olvasható az előterjesztésben. 

A vidámpark helyzetét tovább nehezítette, hogy nyitvatartása csak néhány hónapban gazdaságos. Az árak tovább nem növelhetőek. A társaság menedzsmentje minden létező tartalékot kiaknázott, további megtakarításra nem lát lehetőséget. A jelenlegi feltételek mellett a cégnek évente 50-150 millió forint fővárosi működési támogatásra lenne szüksége a fennmaradáshoz. 

Az új városvezetés 2010-ben úgy döntött, hogy az 1,1 milliárd forint készpénzkiadást eredményező azonnali bezárás helyett fenntartja a működést még egy-két évig, miközben a határozott idejű bérleti szerződésekből származó kötelezettségeket folyamatosan csökkenti. Az idei évre így 300-400 millió forinttal kedvezőbb pénzügyi pozíciót sikerült elérni. (Két év alatt összesen 360 millió forint támogatást kapott a vidámpark a fővárostól.)

A pénzügyi érvek mellett az állatkertre hivatkozik a főváros. A FÁNK fejlődéséhez – érvelnek – további térre lenne szükség, ami csak a vidámpark rovására biztosítható.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes mindezekre hivatkozva a budapesti vidámpark végleges bezárását ajánlja a fővárosnak. Az előterjesztés szerint a a játékok november 4-ig üzemelnének. A társaság 55 dolgozójának október 31-vel felmondanak. A végkielégítések költsége százmillió forint. A meglévő hitel 200 milliót visz el. A Budapest Vidám Park Zrt. felszámolása összesen 490 millió forint készpénzkiadással jár. 

A területet az év végével a FÁNK veszi át. Mivel az állatkert csupán a Dzsungel Mesepark játékaira tart igényt, a többit eladja a főváros. A bevételt 100-250 millióra becsüli az önkormányzat. A megmaradt tárgyak és a terület őrzéséről januártól az állatkertnek kell gondoskodnia.

Nem pénzügyi okokból zár be a vidámpark - állítja Tüttő Kata (MSZP), aki szerint a valódi ok a terüelt átadása az állatkertnek. Az állatkert fejlesztése önmagában még üdvözlendő cél lenne, ha lenne rá pénz, illetve kész koncepció, de a szocialista fővárosi képviselő szerint ezek közül egyik sincs meg. 

A számok még inkább sántítanak. A Budapesti Vidám Park Zrt. jövő évi üzleti tervében 50-100 millió forintos hiány szerepel, ennyit kellene a fővárosi önkkormányzatnak beletennie a cégbe ahhoz, hogy a vidámpark jövőre is kinyithasson. A főváros ehelyett bezáratja 490 millió forintos költséggel, miközben tudható, hogy az állatkertnek nincsenek saját forrásai az új terület kialakítására, így az akár évekig üresen állhat. Netán a főváros adhat rá pénzt. Ha a beruházás uniós forrásból valósul meg, akkor is tetemes önrész kell hozzá. Az állatkertnek erre aligha lesz pénze, elvégre az új területtel jelentősen növekedik a működési költség, miközben a vidámpark 300000 látogatója aligha jelent ennyi plusz belépőt az állatkertnek és a jegyárak aligha emelhetőek tovább - magyarázza Tüttő Kata, aki szerint egy nagyvároshoz hozzátartozik a vidámpark. A városvezetés azonban a játékok gyorsított ütemű elárverezésével még esélyt se ad arra, hogy a város más kerületében esetleg újranyisson a fővárosi vidámpark.  

Megáll a kerék, bezár a budapesti vidámpark - és jelenlegi helyén nem nyílik ki többé
2012. május 8. Vidámpark, szezonindító. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.