Bevezetés a Fidesz programjához

A Fidesz tegnap közzétette a Nemzeti ügyek politikája című összegzését. Az Orbán Viktor által a választók figyelmébe ajánlott csaknem százoldalas szöveg – miután minden fejezetében átkot szór a szocialistákra – egy sor jó szándékról árulkodó elvet, néhol akaratot fogalmaz meg, viszont nem segít abban, hogy megtudjuk, kormányra kerülése esetén mit tenne a Fidesz.

Immár megtudhatjuk, hogy az egymillió új munkahelyet jelentős részben a felsőfokú végzettség nélküli embereknek szánják, akiket a Magyarországon működő vállalkozók az építőiparban, a mezőgazdaságban és a hazai turizmusban foglalkoztatnának.

A nagy ugráshoz forrásként az adminisztrációs terhek és a forintkamat csökkentése, valamint az energiaárak megfékezése került az írásba – tehát valójában alig valami. A nemzeti politika szerint a táguló belföldi piac nélkül a globális ugrás is nehezebb, ezért tágulni fog a belső piac. És bevezetik a „Kiváló termék” emblémát.

Meg kell találnunk továbbá azokat a kitörési pontokat, azokat a jövő-iparokat, amelyek képesek a gazdaság egészének dinamizálására. De még csak kísérlet sem történik annak meghatározására, melyek volnának a kiválasztottak.

Ami a közbiztonsági fejezetet illeti, talán jobb is, ha egyelőre nincs fogalmunk a hogyanról, különös tekintettel arra, hogy a Fidesz szerint a szocialisták által elbátortalanított rendőröket ismét határozottá és magabiztossá kell tenni, a fogvatartás elvtelenül feljavított körülményeit pedig helyre kell rakni.

Ami az egészségügyet illeti, az orvosokat, ápolónőket itthon kívánják tartani, a hálapénzrendszert felszámolják. És marad minden köztulajdonban. Terápiáról szó sem esik.

Végül, de a „nemzeti” politika szerint sem utolsósorban, a cigányság problémáit a szocialisták okozták elvtelen segélyezési politikájukkal, de most már felelős társadalompolitikai válaszok összeállítása szükséges, megállítva a ma népszerű „bűnbakképzést”. A hogyanról egy szó sem esik, sem itt, sem bármely más témakörben. Várjuk a programot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.