Bevásárolt földekből a ceglédi polgármester is

Takáts László ceglédi fideszes polgármester és felesége 65 millió forint értékben licitáltak Ceglédhez közeli földekre a Nemzeti Földalapkezelő Érd környéki árverésén tavaly decemberben.

A vásárlás nem csak azért érdekes, mert a polgármester vagyonnyilatkozatából nem derül ki nyilvánosan, honnan volt rá fedezet, a dokumentum ugyanis nem elérhető a város honlapján. A 444.hu-nak azonban eljuttatta azt, s arra hivatkozott: részben örökségből, nagyrészt viszont hitelből fedezik az ügyletet. 

Mésik "érdekessége" a vásárlásnak, hogy az országgyűlés épp ennek idején azon dolgozott, hogy a már hosszútávra bérbe adott földek esetében tulajdonosváltást követően az új tulajdonos jogosult legyen a földbérleti díjak megemelésére. Ennek a Cegléd-közeli földek esetében is volt jelentősége, mivel a Nemzeti Földalapkezelő dokumentációja szerint az erre meghirdetett dűlőket és egyéb földterületeket többségében a Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. bérli, egészen 2051-ig.

2015. novemberében a már megkötött haszonbérleti szerződések felülvizsgálhatóságára tett javaslat nem kapta meg a kétharmados többséget, de december 15-én végül átment a parlamenten az a javaslat, amely alapján a vevő a haszonbérleti szerződés megkötése után öt évvel már felülvizsgálhatja a bérleti díjat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.