Bevándorlási kvóta: Orbán parlamenti felhatalmazást akar

Orbán Viktor egyértelmű parlamenti felhatalmazással szeretné képviselni kormánya álláspontját a bevándorlás és a migráció ügyében a következő EU-csúcson – a miniszterelnök ezt a Népszabadság kérdésére mondta el a Maszúd Barzanival közösen tartott sajtótájékoztatón, miután az Országházban fogadta az iraki kurdisztáni régió elnökét.
Orbán Viktor szerint különösen fontos e térség stabilitása, de nemcsak az ott élőknek, hanem a Nyugatnak, Európának is, és ez magyarázza a magyar hozzájárulást az Iszlám Állam elleni harchoz. A stabilitással összefüggésben a magyar miniszterelnök a bevándorlást is említette.

A Welt am Sonntag írt arról a hétvégén, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetését javasolja az Európai Bizottság (EB). A német lap szerint a brüsszeli testület szerdán mutatja be a javaslatot, amely szerint az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát - a tagállami kvótát - egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

A jelenlegi szabályok szerint a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért és a menedékkérő ellátásáért az a tagállam felelős, amelyben a menedékkérő belépett az EU területére. Az EB javaslata szerint viszont a jövőben az a tagország lesz a felelős, ahol a menedékkérőt a kvóta alapján elhelyezik.

Orbán Viktor nem adott konkrét választ arra, hogy támogatja-e a kormány a kvóta-rendszeres EB-javaslatot, így arra sem válaszolt, hogy ez ellentétes-e a kormány által képviselt elvekkel, (illetve a nagy európai botrányt kiváltó nemzeti konzultációs kérdőívben foglaltakkal).

"Izgalmas és szép időszak előtt állunk. Szeretném, ha a vita megtörténne, még mielőtt az uniós miniszterelnökök részvételével megtartják az EU-csúcsot, ahol nemzeti álláspontot kell képviselnünk. Szeretnék úgy menni az uniós csúcsra, hogy a magyar parlament egyértelmű felhatalmazását élvezem" - hangoztatta a sajtótájékoztatón a miniszterelnök.

Kormányzati források szerint minden bizonnyal parlamenti vitanapot kezdeményeznek a bevándorlási és migrációs politika egészéről, azaz az illegális és a legális bevándorlásról, illetve a megélhetési bevándorlásról is - mondták lapunknak.

A kormányban úgy számolnak, hogy a társadalmi (konzultációs) és a parlamenti vitára is lesz elég idő, mert a soron következő uniós csúcson nem feltétlenül döntenek, hanem inkább vitáznak, és őszre csúsznak az EU-döntések.

Kérdés persze, hogy a parlamenti felhatalmazás a parlamenti többség, a kormányoldal véleményét jelenti-e majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.