Betiltott kémények a fűtési szezon kezdetén

Egy túlzó szabályozás miatt mintegy kétezer kémény használatát tiltották meg hatóságilag a fűtési szezon kezdete előtt Bács-Kiskunban. Font Sándor kérésére a belügyminiszter orvosolta a problémát.

– A jogszabály egy téves passzusát tartották be szigorúan a kéményseprő-ipari közszolgáltatást végző vállalkozások szakemberei, de egy gyors intézkedésnek köszönhetően megnyugodhat az ingatlantulajdonosok legtöbbje, mert újra használhatják a kéményeiket – számolt be Font Sándor országgyűlési képviselő, a kalocsai városházán tartott sajtótájékoztatóján.

A baon.hu arról ír, a kéményseprők a helyszíni jegyzőkönyveket – amikben az állt, hogy élet-, és vagyonbiztonságot veszélyeztetnek a kémények – továbbították az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségekhez. A jegyzőkönyvek alapján pedig azonnal megtiltották a kéményhasználatot az érintett ingatlanokon.

A legtöbb ilyen kéményt Bács-Kiskunban találtak, csak Soltvadkerten 600 lakóingatlan tulajdonosa kapott értesítést a tiltásról a fűtési szezon kezdetén. Kalocsán akadt olyan ingatlan, melynek tulajdonosai nem tartózkodtak otthon, mégis megállapították náluk a tetőtéri szabálytalanságot. Mint elhangzott: korábban ezeknek a kéményeknek a zöme megfelelt az előírásoknak, habár valóban akadnak még így is tűzveszélyes kémények.

Az ellenőrzések nem csak Bács-Kiskunra terjedtek ki, például Budapesten csaknem 1500 kémény használatát tiltották meg, míg Pest megyében közel 1700 lakóingatlant volt érintett. Összesen 7500 kéményt nyilvánítottak életveszélyessé. Egy közelmúltbéli felmérés szerint az országban 4,5-5 millió kémény található, melyekből mintegy félmillió javításra szorulna.

– Harminc éve lakhatási engedéllyel rendelkező épületekről is szó volt, így az ott élők teljesen értetlenül fogadták a tiltást. A parlamenti Fidesz-frakcióban is napirendre került a téma és mindenki úgy vélte, hogy értelmetlen a jogszabály szigora, így a belügyminiszterhez fordultunk a probléma miatt – mondta el Font Sándor.

Pintér Sándor nemrégiben levélben értesítette az írásban őt kérdező Font Sándort, hogy módosítják a rendeletben szereplő túlzó szabályozást, ezzel az érintett kémények zöme már nem tartozik bele az élet-, és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető kategóriába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.